Erhverv

Moderna sender coronavacine til godkendelse - har 100 pct. beskyttelse mod alvorlige covid-19-tilfælde

Amerikanske Modernas vaccine leverer en effekt på 94,1 pct., og det gælder på tværs af både alder, race og etnicitet. Nu sendes den til godkendelse.

Arkivfoto: Justin Tallis / AFP

Verden er kommet endnu et skridt tættere på at få en coronavaccine, efter at amerikanske Moderna har ansøgt om myndighedernes blåstempling.

I en meddelelse oplyser selskabet, at den nu har anmodet de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om godkendelse til nødbrug. Det samme gør sig gældende i Europa, hvor der også indsendes ansøgning om markedsføringstilladelse hos Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Det sker, efter at selskabet nu har fremlagt den primære effektanalyse.

»Vi tror på, at vores vaccine vil være et nyt og kraftfuldt redskab, som kan ændre pandemiens forløb og hjælpe med at forhindre alvorlig sygdom, indlæggelser og dødsfald,« udtaler Stéphane Bancel, adm. direktør hos Moderna, i en forberedt kommentar.

Coronavaccinen viser en effekt på 94,1 pct., men vigtigere er det, at den har vist sig i stand til at præstere en effekt på 100 pct., når det handler om at forhindre alvorlige tilfælde af Covid-19.

Interessant er det også, at vaccinen viser effekt på tværs af alt fra både alder, race og etnicitet. Data viser også, at studiet med i alt 30.000 patienter har vist samlet set 196 positive virustilfælde, de 185 af disse i gruppen, der modtog placebo og altså ikke Modernas vaccine.

Ud af de 196 tilfælde var 30 af dem det, der betegnes som »alvorlige.« Samtlige af disse var ifølge meddelelsen fra Moderna altså i den patientpopulation, som fik placebo.

»Jeg vil gerne takke de tusindvis af deltager i vores fase 1, 2 og 3.studier, såvel som personalet, hvor de kliniske studier er blevet kørt, som har stået i frontlinjen i kampen mod virussen,« udtaler Moderna-topchefen.

Ved udgangen af 2020 forventer Moderna at 20 mio. doser tilgængelig i USA. Forventningen er fortsat, at selskabet er i stand til at forsyne verden med mellem 500 mio. og 1 mia. doser i løbet af 2021.

BRANCHENYT
Læs også