Erhverv

Dansk dykkerfamilie ramt af pandemien, men ville ikke søge om coronahjælp: »Kan man klare sig selv, skal man ikke komme med hatten i hånden«

G.N. Underwater Invest-koncernen er kommet ud af det seneste regnskabsår med et negativt driftsresultat. Det er første gang i mere end 10 år, at det er sket.

Artiklens øverste billede
Gert Normann Andersen stiftede G.N. Underwater Invest, som han for nogle år siden overdrog ledelsen af til sin søn, Rasmus Normann Andersen. Gert Normann Andersen er kendt for sine fund af skibsvrag, og han tog initiativ til Sea War Museum i Thyborøn, hvor han er direktør. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen

Coronapandemien og udfordringer med et overudbud af skibe i olie- og gasindustrien har ført til det første negative driftsresultat i mere end 10 år i den danske dykkerfamilie Normann Andersens investeringsselskab G.N. Underwater Invest.

Det landede på minus 14,2 mio. kr. i perioden fra den 1. juli 2019 til den 30. juni 2020.

»Covid-19 har kostet os en frygtelig masse penge i form af en masse udgifter til f.eks. karantæne af mandskab, og samtidig førte det også til en aktivitetsnedgang,« forklarer Rasmus Normann Andersen, der er direktør i G.N. Underwater Invest og datterselskaberne i familiekoncernen.

Trods de negative effekter fra coronakrisen besluttede man i familiekoncernen, at man ikke ville søge om kompensation fra hjælpepakkerne. Det ville ellers have forbedret resultatet med 3 mio. kr.

»Der er masser af selskaber, der har brug for hjælp. Og det bliver jo en frygtelig dyr omgang, som samfundet kommer til at betale af på i lang tid. Så kan man klare sig selv, skal man ikke komme med hatten i hånden. Derfor har vi helt bevidst valgt ikke at søge,« siger Rasmus Normann Andersen.

Familiekoncernen blev grundlagt af Gert Normann Andersen i 1972. Han er kendt for at have fundet flere skibsvrag, og han har bl.a. fået en personlig hilsen og en tak fra den engelske dronningemoder, fordi han fandt positionen på det britiske krigsskib Queen Mary.

Vi er ret stolte over, at vores økonomi betyder, at vi selv kan bestemme. Vi kan klare os selv.

Rasmus Normann Andersen, direktør i G.N. Underwater Invest

I dag drives selskabet af Gert Normann Andersens ene søn, Rasmus Normann Andersen, mens Gert Normann Andersens anden søn, Dennis Normann Andersen, også har en ejerandel.

Omsætningen og resultatet i G.N. Underwater Invest stammer fra tre datterselskaber, som opererer inden for forskellige felter.

JD-Contractor beskæftiger sig med udlægning, nedgravning og reparation af kabel- og rørinstallationer på havbunden, primært inden for offshore-vind. JD Real Estate investerer og driver en række erhvervsejendomme. Og JD Crafts driver rederivirksomhed med en flåde på 12 skibe.

Det er netop i JD Crafts, at de røde tal på bundlinjen skal findes.

Selv om driftsresultatet var negativt og resultatet efter skat kun er positivt pga. en ændret skattepraksis, er der fortsat stolthed at spore.

»Hvis vi sammenligner os med andre i branchen, som enten er gået i rekonstruktion eller i likvidation, så er vi ret stolte over, at vores økonomi betyder, at vi selv kan bestemme. Vi kan klare os selv,« siger Rasmus Normann Andersen.

Han mener, at der også i den kommende tid vil finde en konsolidering sted i branchen. Her kunne det »være en mulighed«, at familiekoncernen deltager i konsolideringen i form af opkøb.

Det vil også kunne afhjælpe et andet problem, som dykkerfamilien står over for: Øget protektionisme. Det betyder, at virksomheder skal have en eller form for lokal vinkel for at vinde kontrakter i udlandet. Det man kalder local content.

»Sådan er verden blevet. Det er stort set kun i Danmark, at det ikke gælder,« forklarer Rasmus Normann Andersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.