Serier

Pfizers coronavaccine er godkendt til brug i Storbritannien

De britiske myndigheder har godkendt coronavaccinen fra Pfizer og partneren Biontech. De første vaccinationer kan allerede begynde inden for de næste dage.

Corona rammer verden
Arkivfoto Foto: Mark Lennihan

Storbritannien har som det første land i verden godkendt coronavaccinen fra medicinalselskabet Pfizer og partneren Biontech.

Det skriver flere britiske medier - herunder BBC.

Den britiske myndighed MHRA, der svarer til Lægemiddelstyrelsen herhjemme, oplyser onsdag morgen, at den har vendt tommelfingeren opad til covid-19-vaccinen fra amerikanske Pfizer og tyske Biontech.

Den britiske sundhedsminister Matt Hancock skriver på Twitter, at vaccinationerne reelt kan begynde i næste uge.

Det vil i første omgang være ældre personer, personer med skrøbeligt immunforsvar og personale i sundhedsvæsenet, der vil blive tilbudt vaccinen.

Testen af vaccinen, der er foretaget blandt 44.000 personer, har vist, at vaccinen forhindrede 95 pct. af de symptomatiske covid-19-tilfælde.

Storbritannien har i alt bestilt 40 mio. doser af coronavaccinen fra Pfizer og Biontech, hvilket er nok til at vaccinere ca. 20 mio. indbyggere.

Ifølge de britiske myndigheder vil de første 10 mio. doser ankomme inden længe - hvilket vil være nok til at tilbyde vaccinen til 5 mio. indbyggere.

Vaccinen fra Pfizer og Biontech er dog ikke den eneste vaccine, som Storbritannien har valgt at bestille hjem til landets knap 67 mio. indbyggere.

De britiske myndigheder har også bestilt vacciner fra andre producenter, nemlig 100 mio. doser af den vaccine, som britisk-svenske Astrazeneca har udviklet i samarbejde med Oxford University, samt 7 mio. doser fra amerikanske Moderna. De vacciner er dog ikke godkendt endnu.

Resten af Europa kan dog også være på vej til at få et ja til Pfizers og Biontechs vaccine. Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har meddelt, at det vil træffe en afgørelse om godkendelse senest den 29. december.

Og de amerikanske sundhedsmyndigheder vil i løbet af december træffe en afgørelse.

BRANCHENYT
Læs også