Erhverv

Politisk aftale frigiver de sidste 2 ugers feriepenge

Regeringen har netop indgået aftale med de øvrige partier om udbetaling af yderligere 2 ugers feriepenge.

Finansminister Nicolai Wammen forhandler lige nu om en ny stmuluspakke, der ifølge flere medier indeholder de sidste to ugers indefrosne feriepenge. Foto: Arkiv

Finansminister Nicolai Wammen har på vegne af regeringen netop præsenteret en bred  politisk aftale om en ”økonomisk stimulus”-pakke, der skal sætte yderligere gang i dansk økonomi.

Pakken indeholder bl.a. en aftale om at udbetale de sidste 2 ugers indefrosne feriepenge, som vil blive frigivet danskerne inden påske næste år.

Udover feriepengene indeholder den nye brede aftale også en eksportpakke og en forlængelse af hjælpepakkerne.

Finansministeren kalder stimuliaftalen for den ”første del af en grøn genstart af Danmark”.

Samlet frigiver stimuliaftalen mere end 25 mia. kr., der skal bidrage til at understøtte privatforbruget, bevare danske arbejdspladser, hjælpe eksportvirksomheder og skabe ro om hjælpepakkerne.

»Danmark står med coronakrisen stadig i en usikker økonomisk situation. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt flertal i Folketinget vil være med til at tage ansvar med aftalen om en markant stimulipakke til dansk økonomi. Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed om danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det er en saltvandsindsprøjtning til økonomien, så vi kommer stærkere gennem krisen sammen,« siger finansminister Nicolai Wammen.

Med aftalen kan danske lønmodtagere få udbetalt de resterende indefrosne feriemidler til foråret. Baseret på regeringens erfaringer fra første runde udbetalingerne forventes det, at der vil blive udbetalt feriemidler svarende til ca. 24. mia. kr. efter skat.

Udbetalingerne forventes at øge beskæftigelsen på kort sigt med op mod 5.000 personer.

En eksportpakke på 1,7 mia. kr. fordelt over 2021-2023 skal styrke og fastholde ”gode rammer for både små og store eksportvirksomheder samt styrke eksportmulighederne i lyset af COVID-19.”

Eksportpakken skal imødekomme konkrete ønsker fra eksporterhvervene og hjælpe virksomhederne bedst muligt gennem coronakrisen.

En del af midlerne kan bruges til at styrke eksportinitiativer, der kan udbrede grønne, danske løsninger til resten af verden for både at øge den grønne eksport og bidrage til den internationale grønne omstilling, skriver Finansministeriet.

Der har fra flere sider været røster fremme om, at regeringen burde frigive de sidste ugers feriepenge, fordi det kan være med til at øge forbruget.

Frem til i går kunne lønmodtagerne bede om at få deres feriepenge udbetalt - 3 af de 5 ugers feriepenge - og det har rigtig mange danske lønmodtagere gjort brug af.

2,3 mio. lønmodtagere bad om at få deres feriepenge, og det svarer til 85 pct. af de lønmodtagere som havde tvangsopsparede feriepenge stående.

I alt blev der udbetalt 51,6 mia. kr. ud af de potentielt ca. 60 mia. kr., som var blevet indefrosset.

Efter skat blev der udbetalt omkring 31 mia. kr. og fordelt på regioner, ser det således ud:

  • Region Hovedstaden - 10,5 mia. kr
  • Region Midtjylland - 6,8 mia. kr.
  • Region Syddanmark - 6,0 mia kr.
  • Region Sjælland - 4,4 mia. kr.
  • Region Nordjylland - 2,9 mia. kr.

(kilde:ATP/LD)

 

Læs også
Top job