Erhverv

Skatteregning til Ørsted kan svulme til dobbelt størrelse

Ørsteds skattechef, Karl Berlin, mener, at virksomheden har en god sag, efter at Skattestyrelsen har rejst et skattekrav på 6,6 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Ørsted mener, at selskabet har så god en sag, at det har valgt at bede om henstand på betalingen af det rejste krav. Foto: Thomas Borberg

En skatteregning til Ørsted på 6,6 mia. kr. kan vokse yderligere, hvis det danske skattevæsen udvider en sag om transfer pricing til andre havvindmølleparker end to britiske.

Det siger Ørsteds skattechef, Karl Berlin, der dog understreger, at virksomheden endnu ikke har nogen indikationer på, at Skattestyrelsen vil gøre dette.

Tirsdag aften orienterede Ørsted aktiemarkedet om en skattesag, der handler om de to britiske havvindmølleparker Walney Extension og Hornsea 1.

Ifølge Karl Berlin er begge parker udviklet, opført og drevet fra britiske selskaber, men med assistance fra Danmark.

Ørsted fastholder, at de britiske selskaber har betalt markedspris for assistancen fra Danmark, men Karl Berlin oplyser, at Skattestyrelsen er uenig og har gjort gældende, at hele værdiskabelsen er sket i udviklingsfasen, og at denne reelt er foregået i Danmark.

»Det mener vi er fuldstændig misforstået, for udviklingsfasen er ikke særlig lang og koster ikke særligt mange penge. De store risici ligger i konstruktionen og i driften,« siger Karl Berlin.

Skattestyrelsen har gjort krav på 5,1 mia. kr. i skat plus 1,5 mia. kr. i renter alene for de to britiske projekter.

Kommer Skattestyrelsen igennem med sit krav, vil den reelle finansielle effekt for Ørsted være 4 mia. kr., da koncernens skat så skal reduceres i Storbritannien på grund af internationale beskatningsoverenskomster.

Udvider Skattestyrelsen sit synspunkt til samtlige af koncernens eksisterende havvindmølleparker, er der risiko for, at regningen bliver omtrent dobbelt så stor, siger Karl Berlin.

Det scenario forudsætter, at fremtidige vindmølleparker går fri. Det skyldes ifølge Karl Berlin, at assistancen fra Danmark har været væsentligt mindre på nye parker, end den var på tidligere projekter.

Ørsted fastholder dog først og fremmest, at Skattestyrelsen slet ikke har nogen sag i forhold til de to britiske vindmølleparker. Foreløbig er der blot tale om en såkaldt afgørelse fra Skattestyrelsen, som Ørsted har påklaget til Landsskatteretten.

Derudover vil koncernen med udgangspunkt i internationale beskatningsoverenskomster bede Danmark og Storbritannien om at blive enige om, hvem der kan beskatte hvilke skatteindtægter.

Tilsvarende forhandlinger er tidligere løbet ud i sandet, men i den nye forhandlingsrunde vil Ørsted kunne kræve sagen afgjort ved en voldgift, hvis de to lande heller ikke denne gang kan blive enige.

Ørsted har valgt at bede om henstand på betalingen af det rejste krav.Det betyder, at der løber yderligere renter på, hvis Ørsted taber sagen. Ørsted kunne også have valgt at indbetale pengene og få dem tilbage med renter, hvis virksomheden vinder sagen.

»Vi mener, at vi har så god en sag, at vi har besluttet at søge henstand. Pengene vil gøre bedre nytte i investeringer i flere vindparker end at stå og trække renter hos Skattestyrelsen,« siger han.

Chefkonsulent i BDO Henning Boye Hansen siger, at Ørsteds skattesag er usædvanlig på grund af beløbets størrelse, og at han har svært ved at vurdere skattevæsenets chancer for at komme igennem med dets synspunkter.

»Men skattemyndighederne har en relativ dårlig hitrate i de sager, der ender i domstolene, og der påhviler skattemyndighederne en tung bevisbyrde. Det vil givetvis komme Ørsted til gode,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.