Erhverv

Mistanke om fusk: 620 biler fra Scanleasing på gaden uden afgift

Konkursramte Scanleasing betalte ikke registreringsafgift på 620 leasingbiler. De holdt nemlig samme værdi i årevis, men det er umuligt, mener eksperter.

Kolding-firmaet Scanleasing voksede markant på få år. Positionen blev understreget af et showroom i Axel Towers på en af de dyreste adresser i København. Foto: PR/Scanleasing

Scanleasing er gået fra at være et økonomisk eventyr til et konkursbo, hvor de dårlige nyheder pibler frem.

Nu viser det sig, at der på 7 ud af 10 leasingbiler fra selskabet aldrig er blevet betalt registreringsafgift. Det afslører en analyse af Scanleasings bilpark i juni, som DR har lavet.

Leasingfirmaer skal ikke betale registreringsafgift i normal forstand, altså ved køb af bilen, men skal betale ud fra bilernes værditab, mens de er leaset ud til kunder. Næsten alle nye biler vil i sagens natur blive mindre værd, i takt med at de bliver brugt og bliver ældre.

Men mindst 620 biler ud af 903 i Scanleasings bilpark i juni tabte ikke værdi ifølge selskabets indberetninger til Motorstyrelsen, og dermed skulle Scanleasing ikke betale registreringsafgift for dem.

Det ligner fusk, for det er næsten umuligt, at bilerne år efter år kunne holde præcis samme værdi, vurderer to eksperter overfor DR. Problemet ligger også hos Motorstyrelsen, lyder dommen, for her burde man have opdaget, at noget var galt i Scanleasings egne vurderinger af bilernes værdi.

Scanleasing var i flere år en økonomisk succeshistorie og blev et stort leasingselskab i Danmark med et showroom i mondæne Axel Towers lige over for Tivoli i København. Men i oktober gik selskabet konkurs efter en række tegn på uregelmæssigheder, blandt andet et regnskab fra 2018, som var fyldt med røde streger fra revisorerne.

I februar var ledelsen i Scanleasing blevet politianmeldt for ulovlige millionlån fra selskabets konti, ligesom Scanleasings stifter og ejer Peter Larsen undersøges af kurator for en overførsel på 7 mio. kr. til ham selv kort før konkursen.

Samlet er der rejst krav mod Scanleasing på 256 mio. kr., hvoraf Ringkøbing Landbobank har de 177 mio. kr. til gode. Peter Larsen er personligt blevet erklæret konkurs og mødt af krav om 196 mio. kr. fra kreditorer.

BRANCHENYT
Læs også