Serier

Techinvestor: »Teknologi er menneskets bedste ven og vores største fjende«

Dilemmaerne står i kø. Men teknologi kan blive en del af løsningen på mange af de udfordringer, som verden står over for, lyder det på konferencen European Business Forum.

European Business Forum
Lars Thinggaard er tidligere adm. direktør og stifter af den danske software-virksomhed Milestone Systems. Foto: Casper Dalhoff. Foto: Casper Dalhoff

Teknologiske giganter har haft medvind under coronakrisen, hvor vi er stimlet sammen i onlinevideomøder og virksomheder har set nye muligheder i digitalisering.

Men krisen har også åbnet vores øjne for de farer, der ligger i brugen af teknologi.

Sådan opsummeres det på konferencen European Business Forum, hvor både virksomhedsledere, investorer og forskere mødes torsdag for at tale om nogle af de forandringer og ikke mindst erfaringer, som de har gjort under de seneste måneders coronakrise.

»Vi skal være langt mere bevidste omkring, hvordan vi bruger teknologi. Det kan have store konsekvenser, som vi stadig ikke kan forudse. Teknologi er menneskets bedste ven og vores største fjende,« opsummerer Lars Thinggaard, der er tidligere topchef i danske Milestone og i dag investerer og sidder i bestyrelsen i flere techvirksomheder.

Blå bog: Lars Thinggaard
 • Født 8. april 1965.
 • Bestyrelsesmedlem, investor og medforfatter til bogen Tech for life.
 • 2000-2020: Adm. direktør Milestone Systems.
 • 1997: Økonomidirektør/driftsdirektør, Mondosoft.
 • 1993: Økonomidirektør/driftsdirektør, Intuitive Technologies.
 • 1987: Revisor/rådgiver, Arthur Andersen/Price Waterhouse.
 • 1993: Bachelor i økonomi og ledelse, Copenhagen Business School.

Han er oplægsholder på konferencen, som på grund af coronaepidimien i år afholdes online og har 750 tilmeldte deltagere rundt omkring i Europa.

»Vi har de seneste måneder set, hvordan folk har siddet hjemme og holdt videomåder. Det har betydet store forretningsmuligheder for nogle virksomheder, men har også vækket bekymring og åbnet vores øjne for den risiko, der følger med at være forbundet med hinanden.«

Temaet for konferencen i år er netop er hvordan krise og forandringer kan være en grobund for nye virksomheder.

57 pct. af virksomhederne i Fortune 500 er født i en krisetid, lyder det således som indledning fra Peter Fisk, der er er professor på IE Business School, medstifter af European Business Forum og forfatter til bogen Business Recoded.

»Det betyder, at fremtidens bedste virksomheder bliver skabt lige nu,« siger han.

»Det er nu, hvor nye iværksættere kan bryde frem, men også hvor etablerede virksomheder kan genopfinde sig selv, innovere og konkurrere på nye områder.«

Lars Thinggaard har har været del af techbranchen siden 1993 og har stiftet og gennem 20 år været adm. direktør i softwarevirksomheden Milestone Systems.

Virksomheden voksede på 22 år fra nul til 1.000 medarbejdere og nåede sidste år en omsætning på over 1 mia. kr. og er i dag ejet af japanske Canon.

Blå bog: Peter Fisk
 • Født 1967 i Storbritannien.
 • Global meningsdanner, forfatter og foredragsholder. Han er professor i lederskab, strategi og innovation ved IE Business School.
 • Grundlægger af GeniusWorks.
 • Fortid i både British Airways, Microsoft og Virgin. Han har desuden været direktør i verdens største markedsføringsorganisation, Chartered Institute of Marketing.
 • Forfatter til flere bøger om innovation - heriblandt ”Marketing Genius” og ”People Planet Profit” og ”Gamechangers”, der handler om den nye generation af virksomheder og Business Recoded, som opfordrer ledere til at skabe en bedre fremtid.

I marts sagde Lars Thinggaard stop, og forlod posten som adm. direktør for at hellige sig arbejdet med nye tech-startup som både investor og bestyrelsesformand.

»Jeg tror på, at teknologi kan løse mange af vores udfordringer. Men jeg tror også på, at vi skal passe på med, at vi bruger teknologi rigtigt, så vi ikke får det, jeg kalder, uønskede konsekvenser,« siger han.

Lars Thinggard, der og sidder i bestyrelsen for Veo Technologies, Dixa, Arcules og Airtame – de to sidstnævnte som formand og investor i Byfounders og stifter af Tech for Life

Han er også medforfatter til bogen Tech for Life sammen med Jim Hageman Snabe, der er kendt som topchef i SAP og bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk.

En bog, hvor de to erhvervsprofiler sammen slår et slag for, at teknologi får en hovedrolle i skabelsen af nye virksomheder og i forbedring af både liv og velstand jorden rundt. Men ikke uden at støde på dilemmaer, særligt når det handler om behandlingen af data og brugen af kunstig intelligens.

European Business Forum
 • European Business Forum 2020 er en ledelseskonference, hvor omkring 750 tilmeldte deltagere kan se og høre oplæg fra en række ledelsestænkere.
 • Temaet i år er Competing in a changing world, og flere internationale forskere og erhversledere holder oplæg om netop det emne blandt andet IMD-professor Arturo Bris, ledelsesprofessor Rebecca Henderson og techinvestor Lars Thinggaard.
 • På grund af coronapandemien er konferencen i år virtuel.
 • European Business Forum er del af European Business Academy, der tilbyder uddannelsesprogrammer til virksomhedsledere.

 • European Business Forum er stiftet af Peter Fisk og Bjarke Wolmar.

Og hvem der regulerer store giganter, står også som et ubesvaret spørgsmål, påpeger Lars Thinggaard.

»Vi har ikke en global regulering, der tager sig af monopoler. Vi ser EU’s konkurrencekommissær Margrete Vestager forsøge at bryde monopolerne, men det er os som forbrugere, som i virkeligheden har den største magt her. Vi skal være kritiske forbrugere og ikke fx altid tænke Amazon først, når vi skal købe en bog, som vi lige så godt kan gå ned i boghandlen efter.«

Techvirksomheder er dem, der lige nu rider højst på de forandringer, som pandemien har medført. Store techgiganter som Facebook, Apple, Amazon, Microsoft og Google har medvind på børsen.

Mens pandemien har ramt os som både en sundheds- og økonomisk krise, giver den også en enestående mulighed for at genoverveje de trusler og muligheder, der er derude, supplerer Peter Fisk.

»Det handler om genopfinde både sig selv som virksomhed. Men det er også en udfordring, naturligvis, at sætte sig selv over, hvad vi hidtil har kendt som normen. Det handler jo om at kunne være i stand til at se, hvor vi er på vej hen og ikke bare, hvad vi kommer fra.«

Det betyder ikke mindst, at virksomhedsledere skal være både modige og det noget sværere: Fremsynede.

»En virksomhed skal have både et formål, et purpose og et økonomisk overskud for at kunne overleve. Hvordan kan du gøre verden bedre, mens du også gør din virksomhed mere succesfuld. Det er koden, der skal løses.«

Læs også
Top job