Erhverv

Feteret 3D-virksomhed vil accelerere væksten efter flere magre år

3Shape regner med at kunne levere tocifrede vækstrater fra næste år. Men selskabet er oppe imod særdeles formidable konkurrenter, lyder det fra rådgiver.

Artiklens øverste billede
Jakob Just-Bomholt, adm. direktør i 3Shape, er tidligere direktør i Falck. Han blev ansat i august 2020 for at få 3Shape tilbage på sporet.

Efter flere år med mager vækst og pres på indtjeningen, regner medtech-virksomheden 3Shape med, at man snart kan fremvise tocifrede vækstrater.

Firmaet, som stadig ejes af dets to stiftere, har i årevis været blandt de mest ombejlede herhjemme, men kostbare retssager i USA og et fald i væksten har fået selskabets stjerne til at falme. Og iagttagere tvivler på, om 3Shape kan stå distancen alene.

Den tidligere Falck-direktør Jakob Just-Bomholt overtog posten som topchef i 3Shape tidligere på året, og hans opgave er at få firmaet tilbage til fordums styrke.

»Vi skal have genetableret væksten i 3Shape,« siger han:

»3Shape har en fantastisk produktportefølje, og vi er hjertet i den digitaliseringsbølge, som skyller henover dentalindustrien.«

Firmaet, som har hovedkontor i København, fik et overskud på 117 mio. kr. i 2019, hvilket er blot en-fjerdedel af rekordåret 2017, hvor 3Shape bragede ind på det amerikanske marked.

Den overvejende årsag til den store nedtur er konkurrenten og børskæmpen Align Technologies, der med en markedsværdi på i nærheden af 250 mia. kr. har brugt sine finansielle muskler til at anlægge den ene retssag efter den anden mod det danske selskab.

3Shape har hidtil trukket de længste stå i parternes mange juridiske slagsmål, men det har kostet selskabet dyrt, mens Aligns investorer tilsyneladende er totalt ubekymrede.

De kostbare slagsmål betyder, at privatejede 3Shapes lønsomhed slet ikke er, hvor den skal være for et selskab af sin type - ikke mindst Align har en overskudsgrad, som er flere gange højere.

Frederik Aakard, der rådgiver om køb og salg af virksomheder, har gennemgået 3Shape og nogle af dets største konkurrenter, der tæller firmaer som Align Technologies, Straumann, Dentsply Sirona og 3M.

»Væksten er der helt givet, og der er et stort potentiale. Den dårlige nyhed er, at 3Shape er en lille aktør sammenlignet med de 3-4 andre aktører. Man kan få nogle ordentlige slag over næsen, når man stikker den frem, og det er åbenbart det, de har fået i USA. Og det er ikke kun retssager. Når Align kører dem så hårdt, så kører de også på kommercielt for at tryne 3Shape,« siger han.

Aligns markedsværdi på ca. 250 mia. kr. svarer til 62 gange det ventede overskud i 2021. Det er kort fortalt en skyhøj værdiansættelse, der skyldes, at firmaet vokser som en gal - analytikerne forventer 32 pct. vækst til næste år. Aligns feterede status blandt investorerne gør det muligt for firmaet at hente nærmest uanede mængder af penge billigt ved at sælge egne aktier. De penge kan bruges på at bekæmpe 3Shape.

»Align vokser væsentligt hurtigere end 3Shape, som har noget, de skal indhente. Og hvis jeg var 3Shape, ville jeg overveje, om man har kapitalgrundlag nok til at stå distancen,« siger Frederik Aakard.

Jakob Just-Bomholt afviser, at der er brug for nye penge for at se de juridiske slagsmål til ende.

»Vi har besluttet, at vi har både evnerne, viljen og midlerne til at køre sagerne til ende. Det kan godt strække sig over flere år. Det er bekosteligt, men vi er oprigtigt indignerede og mener samtidig, at vi har ret. Og vi ønsker en markant tilstedeværelse på det amerikanske marked,« siger han.

Ifølge 3Shape-direktøren er både omsætning og indtjening på vej op. Mens omsætningen bliver flad i 2020, stiger overskuddet betydeligt. Og så tegner 2021 allerede væsentligt bedre.

»Vi har klare forhåbninger om, at vi accelererer væksten og dermed opnår tocifrede vækstrater fra næste år,« siger Jakob Just-Bomholt.

Han mener ikke, at de mange retssager med Align Technologies kaster en kæp i hjulet på ambitionerne, selvom de stadig har mere end en håndfuld udestående slagsmål.

»Vi oplever ikke i hverdagen, at de nuværende patentsager er et stort problem ifht. at sælge vores produkter. Det optager ikke den enkelte tandlæge, og så hjælper det også, når man bliver ved med at vinde sine sager,« siger han.

3Shape, som laver 3D-scannere til tandlæger og dentallaboratorier, er blandt Danmarks hurtigst voksende virksomheder

Det danske selskab er gået fra knap 300 ansatte i 2012 til mere end 1.700 medarbejdere i 2019.

3Shape blev startet i 2000 og havde i begyndelsen af sin eksistens fokus på at udvikle en digital teknik, der kunne lave aftryk af ører til høreapparatindustrien.

Tais Clausen (th.) og Nikolaj Deichmann er stiftere og ejere af 3Shape, som laver bl.a. digitale scannere til tandlæger. De mediesky kompagnoner bor begge i Sverige og trak sig fra direktionen i 3Shape i 2020.

I 2004 flyttede 3Shape sit fokus til tandlægeindustrien, efter mange selskaber viste interesse. Det blev til den første 3D-scanner samt en softwareløsning året efter, men størstedelen af virksomhedens vækst ligger stadig foran den, lyder det fra topchefen.

Han anslår, at 15 pct. af alle tandlægeklinikker globalt er digitale i dag og forventer, at det stiger til 40 pct. om 4-5 år.

»Det er en meget spændende vækst, og man kan næsten selv lave regnestykket, hvis man regner med, at der er 800-900.000 tandlægeklinikker på global basis,« siger Jakob Just-Bomholt.

Det svarer til en vækst på 160 pct og vil øge efterspørgslen på løsninger ála 3Shapes, lyder det fra topchefen.

»Vi mener, at vi har den bedste produktportefølje inden for intraorale scannere og det meste konkurrencedygtige produkt,« siger han.

Ifølge Frederik Aakard er det imidlertid ikke altid nok at have det bedste produkt. Slet ikke når konkurrenterne har nærmest uanede midler.

»Vi er oppe imod nogle aktører, som kan, hvis de vil,« siger han:

»3Shape har måske verdens bedste løsning, men det er ikke nok nu om dage. Man skal også kunne konkurrere på markedsføringsomkostninger, og vi har før set, at virksomheder, som havde det bedste produkt, ikke nødvendigvis overlever.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.