Erhverv

Prominente erhvervsfolk vil smide millioner i grønne startups

Hovedpersoner i Aarstidernes direktion har sammen med blandt andet stifterne bag Better Collective valgt at stifte en venturefond, der skal investere millioner af kroner i helt unge virksomheder.

Artiklens øverste billede
En investorgruppe med blandt andet flere hovedpersoner fra Aarstiderne og Better Collective-stifterne Jesper Søgaard og Christian Kirk Rasmussen, som her ses på billedet, har i første omgang smidt 40 mio. kr. i venturefonden. Pressefoto

For to år siden underviste Thomas Høgenhaven et hold studerende i iværksætteri på Københavns Universitet. De studerende havde til opgave at fremtænke en idé, og rammerne var alt mellem himmel og jord.

Lektoren havde forventet innovative løsninger inden for eksempelvis fredagsbarer eller Instagram, men det blev noget helt andet, der prægede de studerendes idéer. Bæredygtighed.

»Det var et vildt skifte i forhold til, da jeg gik på universitetet 10 år forinden, så jeg tænkte, at der her var nogle unge mennesker, der mente det alvorligt. For dem er det ikke nok at spise en rødbedebøf i fritiden. Det er også deres arbejdsliv, de kommer til at bruge på det her,« siger Thomas Høgenhaven, der nu står som direktør for en ny venturefond ved navn Plantetary Impact Ventures A/S.

Guderne skal vide, at risikoen er der.

Thomas Høgenhaven, direktør for Plantetary Impact Ventures A/S

Den nye venturefond er blevet stiftet i et samarbejde mellem hovedpersoner fra Aarstidernes direktion, der sammen med stifterne bag milliardsuccesen Better Collective, tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen og Rosendahl-topchefen Mette Maix har kastet et samlet beløb på 40 mio. kr. i projektet.

Direktør Thomas Høgenhaven regner med at lukke aftalen om den første investering inden jul.

Idéen er, at fonden skal investere i helt unge og grønne virksomheder, mens den også selv vil stifte virksomheder, fortæller Thomas Høgenhaven.

»Det, vi meget gerne vil ende med, er at bevise, det sagtens kan være en forretningsmæssig fin investering at investere i grønne startups. Det kan blive mindst lige så godt som at investere konventionelt. Målet er at vise, det ikke er farligt, og at vi bare skal have flyttet meget mere kapital den vej,« siger direktøren for det nye foretagende og uddyber:

»Der er mange, der tror, bæredygtighed er en omkostning. Vi ser derimod bæredygtighed som det, der skal skabe omsætningen og vækst.«

Thomas Høgenhaven har i en længere periode været involveret i investering og mentorarbejde for grønne startups. Han erkender da også, at det ikke er helt ufarligt at investere i helt nye projekter.

»Guderne skal vide, at der er en risiko. Det er dobbelt så svært at starte noget bæredygtigt, for man skal både levere noget, der er godt for planeten, samtidig med at man tjener penge på det. Denne balance er det vigtigste for os. Hver gang, der bliver solgt noget, skal det både være godt for virksomheden og for planeten,« siger han.

På sigt er det meningen, at den nystartede venturefond meget gerne vil have flere personer og mere kapital med i projektet.

»Vi vil meget gerne have flere penge med, og vi oplever også en hel klar interesse. Det er klart, at det er sværere at få det her til at lykkes med de relativt få penge, men det er rigeligt til at komme i gang,« siger Thomas Høgenhaven om de 40 mio. kr., som venturefonden i første omgang skal have placeret i blandt landets grønne startups.

Og kikkerten er allerede hevet frem, for der går efter planen ikke særligt længe, før det første investeringscases er i havn.

»Inden jul skulle den første investering gerne være lukket,« siger direktøren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.