Erhverv

Vokseværk i villaerne: Så store er de i din landsdel

De dyreste landsdele har - ikke overraskende - de gennemsnitligt mindste parcelhuse.

Vestjyderne har i gennemsnit mere plads at boltre sig på end københavnerne. Foto: Jens Dresling

De danske villaer har i det seneste årti haft vokseværk.

Fra 2010 til 2020 er danske parcelhuse i gennemsnit blevet 4,9 kvadratmeter større, så den gennemsnitlige parcelhusstørrelse i dag er oppe på 152,5 kvadratmeter. Beregningerne er lavet af Nybolig på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»Siden finanskrisen er der år efter år kommet stadig mere gang i byggeaktiviteten, og ikke overraskende efterspørges der i dag mere plads i boligen til den moderne familie end for blot en generation siden,« siger kommunikationschef fra Nybolig, Thomas Hovgaard, i en pressemeddelelse.

De største boliger ligger i Vestjylland, hvor en et parcelhus i gennemsnit er på 156,6 kvadratmeter, mens de mindste huse er at finde i København, hvor 136,6 kvadratmeter er gennemsnitsstørrelsen.

»Når vi ser på de regionale forskelle, er der et klart mønster, hvor villaerne er mindst, der hvor kvadratmeterpriserne er højest - og omvendt,« siger Thomas Hovgaard.

Ifølge Nyboligs kommunikationschef er ændrede familiestrukturer en af årsagerne til, at der er blevet behov for mere plads at boltre sig på i de danske hjem.

Specielt familier med mange sammenbragte børn stiller store krav til pladsen, og selvom der allerede er kommet mange af dem, er der ifølge Thomas Hovgaard ikke noget, der tyder på, at tendensen stopper lige foreløbigt.

»Selvom man eksempelvis kun har begge forældres børn hver anden uge, vil de fleste gerne kunne tilbyde deres børn eget værelse, og med en høj skilsmissestatistik er der ikke meget, der tyder på, at vokseværket vil ophøre i nærmeste fremtid,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også