Erhverv

Indendørs kultur lukker: »Regningen står til at stige markant«

I forvejen har virksomheder indenfor kultur og fritid tabt omkring 6 mia. kr., men denne kan vokse betragteligt efter den nye nedlukning i 38 kommuner.

Biograferne må nu atter lukke ned for besøgende i de 38 kommuner. Foto: Kasper Heden Andersen

Mandag bød på et hårdt stød i mellemgulvet for den indendørs oplevelsesbranche, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde lukkede ned for alle aktiviteter i bl.a. teatre og biografer frem mod 3. januar i 38 kommuner. Herunder København.

Branchen har i forvejen været ramt af coronakrisen, der i mange tilfælde og flere perioder har betydet halv- eller heltomme sale.

»Turisme- og oplevelseserhvervene har indtil nu har tabt ca. 26 mia. kr. på coronakrisen. Den regning står nu til at stige markant, da omsætningen bliver banket ned i et rundt nul foreløbigt resten af året,« skriver cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv i en kommentar.

Ifølge cheføkonomen vil de nye nedlukninger komme til at sætte endnu mere tryk på omsætningstabet, der for virksomheder indenfor kultur og fritid er på 6 mia. kr. indtil videre. Han vurderer også, at det kommer til at koste på ledigheden.

»Restriktionerne vil også i væsentlig grad dæmpe den økonomiske aktivitet. Det er desværre vores forventning, at ledigheden vil stige hen over de kommende uger og måneder,« skriver cheføkonomen.

Aarhus Teater, der er en af dem, der bliver påvirket af de nye restriktioner, har i forvejen budgetteret med et tab i billetindtægter for året på mellem 3,5 og 4 mio. kr..

Dette kan dog blive endnu værre, idet nedlukningerne rammer pladask ned i teaterets juleforestilling. Aarhus Teater forventer at tabe salget af 3.600 billetter og en halv million kroner i billetindtægter på forestillingen.

Det kan dog godt håndteres, så længe der er hjælpepakker til at dække de værste udgifter.

»Det, vi selvfølgelig regner med og håber på, er, at kulturministeren på et tidspunkt har sagt, at så længe der er restriktioner, er der også hjælpepakker. Det betyder, at vi trods alt kan få det til at hænge sammen ved at få de faste udgifter dækket,« siger Allan Aagaard, adm. direktør for Aarhus Teater.

Også hos Nordisk Film Biografer kommer man til at mærke den direkte konsekvens af nedlukningen frem mod 3. januar. Nordisk Film Biografer må lukke 14 af kædens i alt 23 biografer ned.

»December er normalt en god biografmåned, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er hårdt for biograferne at blive lukket ned igen. Generelt er det er et hårdt år, men når smittetrykket stiger, så har vi selvfølgelig også forståelse for, at der bliver stillet krav,« siger adm. direktør Casper Bonavent fra Nordisk Film Biografer.

Direktøren for biogradkæden håber som direktøren for Aarhus Teater, at der vil blive åbnet op for den samme form for kompensationer, som de ramte kulturinstitutioner kunne søge under sidste nedlukning.

»Sidst vi blev tvangslukket, fik vi dækket faste omkostninger og benyttede os også af lønkompensation. Denne gang har vi ikke hørt noget, men vi forventer selvfølgelig, at der kan være nogle kompensationsordninger, der kan gå ind og dække det her,« siger Casper Bonevent.

Adm. Direktør for DI, Lars Sandahl Sørensen, deler Tore Stramers bekymringer for branchen og håber ligesom Allan Aagaard fra Aarhus Teater Casper Bonevent fra Nordisk Film Biografer på, at der hurtigt kommer en solid kompensation til de berørte virksomheder.

»Så omfattende restriktioner får godt nok også alvorlige konsekvenser for eksempelvis alle vores forlystelsesvirksomheder, der har kæmpet og investeret for at kunne tjene noget af det tabte ind her i julen. De virksomheder bliver nu igen kastet ud en kamp for deres overlevelse, og de får brug for strakshjælp og fuldt ud dækkende kompensation for det tabte,« siger den adm. direktør i en pressemeddelelse.

Statsministeren fortalte på mandagens pressemødet, at der allerede er igangsat forhandlinger om kompensation af de ramte virksomheder, men hvordan disse er udformet, er endnu ukendt.

BRANCHENYT
Læs også