Erhverv

Kendte restaurantkæder må igen lukke: »Vi er ved at finde ud af, hvordan vi får begrænset skaderne mest muligt«

Restauranter skal igen lukke helt ned i 38 udvalgte kommuner landet over. Det kommer til at ramme hårdt, da restauranterne netop er gået ind i de travleste uger på året.

Foto: Bone's Restauratør og sommelier Jesper Boelskifte er manden bag blandt andet bøfkæden Mash. Foto: Janus Engel Foto: Janus Engel

Det tærer hårdt på økonomien i nogle af landets restaurantkæder, at statsminister Mette Frederiksen mandag slog fast, at alle restauranter, barer og caféer i 38 kommuner skal lukke fra onsdag.

Hos Jan Vinther Larsen og den landsdækkende restaurantkæde Bone’s forstår man ikke, hvorfor det igen er restauranterne, der står for skud.

»Vi gør alt, hvad vi kan for at komme igennem med alle vores ansatte og restauranter i behold, men det er sindssygt vanskeligt. Det er hårdt at hænge på en stor pose faste omkostninger og så blive fuldstændig afskåret fra omsætning,« siger Jan Vinter Larsen, adm. direktør i Bone’s.

Også hos Copenhagen Concepts, som driver Mash og Bistro Sommelier ser man igen ind i en tid helt uden omsætning. De har valgt at lukke alle deres restauranter, og driver dem således ikke videre som takeaway-løsning under restriktionerne.

»Det er møgærgerligt for at sige det ligeud. Vi misser den allerstørste omsætningsuge på hele året, og timingen i det er rigtig, rigtig kritisk. Vi havde meget gerne set, at man havde ventet til mandag med at lukke ned. Så havde mange, især små erhvervsdrivende, kunne få en indtægt ind, der ville gøre, at de både likviditetsmæssigt og måske også på den længere bane rent overlevelsesmæssigt havde mere at stå imod med i januar måned,« siger Jesper Boelskifte, adm. direktør i Copenhagen Concepts.

Jesper Boelskifte oplyser, at køkkencheferne i kædens restauranter har haft travlt hele formiddagen med at afbestille råvarer til den kommende tid. Hos Bone’s kører man videre med et take-away koncept, men det er på ingen måde nok.

»Vi er ved at finde ud af, hvordan vi får begrænset skaderne mest muligt. Vi ved fra seneste nedlukning at intentionerne fra politikerne, når de melder ud på papkassen til pressemødet, er ganske flot og fin, men virkeligheden og reguleringen efter er en ganske anden,« siger Jan Vinter Larsen og fortsætter:

»Vi er nødt til at prøve at hjælpe os selv, og finde de bedste løsninger på situationen.«

Begge restaurantkæder holder lige nu vejret og afventer en ny hjælpepakke fra politikerne. Og det skal gå stærkere end sidste gang, lyder det.

»Det vigtigste er, at der kommer en kompensation til os, og den kommer mere effektivt og hurtigere end vi så sidst. Vi skulle vente flere måneder og samtidig selv bære den likviditet, der lå i at holde 300 mennesker i arbejde. Den var hård, og den vil nok også knække mange, hvis ikke den er blevet effektiviseret mere denne gang,« lyder det fra Jesper Boelskifte, der tilføjer, at alle medarbejdere i kæden vil beholde deres arbejde med fuld løn.

Restauranterne i de 38 kommuner skal således lukke fra onsdag den 9. december og frem til den 3. januar 2021.

BRANCHENYT
Læs også