Erhverv

Ruslands "dommedagsfly" har været udsat for tyveri

Tyve er kommet ind i flyet via en fragtluge og har stjålet en større mængde elektronik.

Ilyushin-80-flyet (billedet) har været i drift i 15 år og skal efter planen erstattes af et Il-96-400M. Foto: Dmitry Terekhov/Wikimedia Commons

Umiddelbart forestiller man sig, at et transportmiddel, der er beregnet til at transportere den politiske elite i Rusland, heriblandt præsident Putin, konstant er under maksimal beskyttelse. Men alligevel er det lykkedes for en eller flere langfingrede at bryde ind i et Ilyushin-80 i en lufthavn i det sydlige Rusland, skriver The Guardian.

Den samlede kriminelle fangst er hele 39 stykker radioudstyr, så der har været nogen tid at gøre med under den kriminelle handling, der fandt sted gennem en fragtluge.

Ifølge en statslig tv-station, Ren-TV, er der fundet en del fingeraftryk i flyet - samt en sko.

Rusland har fire Ilyushin-80-fly, der er specielt konstrueret til at transportere de ombordværende så sikkert som muligt i tilfælde af et atomangreb. Flyet har således ikke vinduer til passagererne, så de ikke risikerer at blive blændet af en atomeksplosion. Flyet rummer også udstyr til kommunikation med landets væbnede styrker - herunder en flere kilometer lang antenne, der hænger efter flyet, så der kan holdes kontakt med atommissilbevæbnede ubåde.

I tilfælde af en kritisk situation vil Putin og andre kunne opholde sig i flyet i flere dage ad gangen takket være optankning i luften.

Det er uvist, hvor højt klassificeret det stjålne radioudstyr er, lige som en del af flyets operationelle muligheder er hemmeligholdt af Rusland.

Ilyushin-80-flyet har været i drift i 15 år og skal efter planen erstattes af et Il-96-400M. Dette fly skal i højere grad kunne beskytte passagererne mod elektromagnetisk stråling udløst som følge af en atomeksplosion samt have bedre kommuniukationsudstyr og generelt mere opdateret elektronik.

USA's modstykke til det russiske dommedagsfly er fire styk Boeing 747-200s, der kan transportere præsidenten og hans følge sikkert i tilfælde af en krisesituation.

BRANCHENYT
Læs også