Erhverv

Energiselskab tilbyder kontant beløb til sure naboer til solcellepark

Utilfredse naboer er af et energiselskab blevet tilbudt 75.000 kr., hvis en solcellepark bliver til virkelighed. Selskabet smider »lokkemad for at få os til at holde mund«, lyder kritikken.

Det er her omkring landsbyen Grænge, at der er planer om at placere en solcellepark. Solcelleparken skal efter planen sættes op på marker ejet af borgmesteren i Guldborgsund, John Brædder (Guldborgsundlisten). Foto: Casper Dalhoff

Rettelse
I en tidligere udgave af artiklen stod der, at 205 hektar svarer til 150 fodboldbaner. Det vil dog i givet fald være nogle meget store fodboldbaner. 205 hektar svarer retteligt til cirka 285 fodboldbaner. Jyllands-Posten beklager fejlen.

Sæt din underskrift og få 75.000 kr.

Sådan lyder tilbuddet fra energiselskabet Better Energy til naboer, der har protesteret højlydt mod en mulig ny solcellepark i Guldborgsund Kommune på Lolland.

Da energiselskabet i december 2018 søgte kommunen om tilladelse til at etablere en solcellepark på 257 hektar – nu reduceret til 205 hektar, svarende til cirka 285 fodboldbaner – var det med lovning om, at projektet kun ville blive realiseret, hvis naboerne var »overvejende positive over for konceptet«.

Siden har sagen været i en første høring med primært kritiske tilbagemeldinger, og der er indsamlet 170 underskrifter imod solcelleparken, som skal placeres ved landsbyen Grænge med cirka 365 beboere.

Trods protesterne forsøger Better Energy fortsat at få solceller op at stå, og i maj i år tilbød energiselskabet 75.000 kr. til en lang række naboer under forudsætning af, at solcelleparken bliver etableret.

»Det er dybt usmageligt, at man behandler mennesker på den måde. Jeg fornemmer, at de har siddet på deres prominente adresse i København og snakket om, hvad de kan smide ud af lokkemad for at få os til at holde mund,« siger Niels Sørensen, der vil blive nabo til parken.

At Better Energy tilbyder 75.000 kr. til naboerne »viser bare med al tydelighed, at solceller ikke kun er grønne ambitioner, men også forretning, hvor der burde være plads til lokale medejere,« siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

Peter Bjerregaard, markedsreguleringschef i Better Energy, afviser, at formålet med at tilbyde penge er at købe sig til tavshed blandt kritikerne.

»Folk må hjertens gerne kritisere en solcellepark,« siger han.

Solcelleparken skal efter planen sættes op på marker ejet af borgmesteren i Guldborgsund, John Brædder (Guldborgsundlisten). Han ønsker ikke at oplyse, hvad han kan tjene på projektet, men ved lignende solcelleparker er lejen omkring 15.000 kr. årligt pr. hektar. Med en sådan pris vil John Brædder over 20 år indkassere 60 mio. kr.

På Lolland er der i forvejen kapacitet til at producere mere vedvarende energi, end der maksimalt kan forbruges, så ledningsnettet er »allerede i dag udfordret«, oplyser Energinet.

Læs også
Top job