Serier

Lønkompensation genindføres: Nu kan alle coronaramte virksomheder i nedlukkede kommuner sende medarbejdere hjem med statsstøtte

Ordningen om lønkompensation har tidligere vist sig at redde titusindvis af arbejdspladser, påpeger beskæftigelsesministeren. Nu genåbnes den gamle ordning i 38 kommuner.

Corona rammer verden
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard  har torsdag landet en aftale om lønkompensation med arbejdsmarkedets parter. Foto: Jens Dresling

En ny aftale om lønkompensation betyder, at alle virksomheder i 38 delvist nedlukkede kommuner nu får mulighed for at sende medarbejdere hjem med støtte fra staten.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet, efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard torsdag landede en aftale med arbejdsmarkedets parter.

Aftalen sikrer, at restauranter kan holde åbent for takeaway og samtidig sende overtallige medarbejdere hjem med lønkompensation, hvilket ikke var muligt under den tidligere ordning.

Men også alle andre virksomheder i de 38 kommuner får adgang til ordningen, mens den delvise nedlukning står på frem til foreløbigt den 3. januar 2021. Det samme gælder virksomheder, der ligger uden for de 38 kommuner, men som alligevel er berørt af restriktionerne.

Dog vil der ikke være kompensation for tre helligdage henover julen.

»Ordningen har tidligere vist sig at redde titusindvis af arbejdspladser, vil derfor kunne holde hånden under virksomhederne og deres ansatte, men også give noget øget fleksibilitet for de nedlukkede erhverv, hvor, fx restauranterne med modellen vil kunne holde en del af deres virksomhed åben til at sælge takeaway og fortsat kunne modtage lønkompensation. Det er afgørende, at vi holder det i gang, vi kan, uden at gå på kompromis med sundheden,« udtaler Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Aftalen kan genbruges, hvis der sker nye regionale nedlukninger. Torsdag er Folketingets sundhedsordførere indkaldt til møde, og nye restriktioner kan være på vej.

Lønkompensation betyder, at man kan sende overtallige medarbejdere hjem med støtte fra staten.

Hjemsendelsen skal omfatte mindst 30 procent af medarbejderstaben eller mindst 50 ansatte.

Staten dækker 75 procent af lønnen for funktionærer og 90 procent af lønnen for ikke-funktionærer. I begge tilfælde gælder der dog en grænse for støtte på maksimalt 30.000 kr. per medarbejder per måned.

Lønkompensation var en af de første hjælpepakker, der blev strikket sammen i forbindelse med den generelle nedlukning i foråret, og dengang var den tilgængelig for alle.

Det ændrede sig imidlertid i sommer, da et flertal på Christiansborg besluttede at indlede en udfasning af hjælpepakkerne, hvorefter den kun var tilgængelig for tvangslukkede virksomheder med 0 kroner i omsætning.

Da Nordjylland blev lukket ned i november, blev en generel lønkompensation genindført lokalt, og det er altså det, regeringen og arbejdsmarkedets parter nu er blevet enige om at gentage foreløbigt i de 38 kommuner, der blev delvist lukket ned fra den 9. december 2020 til den 3. januar 2021.

Det er Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation, der har forhandlet på vegne af henholdsvis abejdsgivere og lønmodtagere.

Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, udltaler, at han er tilfreds med aftalen:

»Denne aftale ændrer dog ikke ved, at der er betydelige omkostninger også for virksomhederne ved at benytte ordningerne.«

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, siger i pressemeddelelsen:

»Vi har genoplivet den gamle lønkompensationsordning, som vi indgik aftale om i marts måned, da Danmark lukkede ned. Jeg er meget tilfreds med modellen, som jeg er sikker på endnu engang vil være med til at forebygge afskedigelser og dermed holde hånden under store dele af arbejdsmarkedet.«

Ordningen ventes at koste statskassen omkring 2 mia. kr.

Læs også