Serier

Politisk flertal overvejer skrappere krav til virksomheders klimarapporter

Der er stor forskel på, hvordan virksomheder rapporterer om deres miljøbelastning, og både erhvervsminister Simon Kollerup og et bredt flertal i folketinget er nu klar til at se nærmere på kravene til virksomhedernes CO2-oplysninger.

Grønt guld eller glansbilleder?
Erhvervsminister Simon Kollerup overvejer justeringer i de store selskabers oplysningsforpligtelser i forhold til CO2-aftryk. Foto: Stine Bidstrup.

Danske virksomheders oplysninger om deres klimabelastning svinger voldsomt i omfang og kvalitet. Derfor vil erhvervsminister Simon Kollerup nu vurdere, om kravene til klimaoplysninger skal strammes.

Det handler om at få virksomhederne til i højere grad at rapportere om deres klimapåvirkning og gøre det på en mere ensartet måde og ud fra pålidelige data.

»På den måde vil vi også kunne fremhæve grøn adfærd, og forbrugere og investorer vil få lettere ved at gennemskue virksomhedens indsats,« oplyser Simon Kollerup i en e-mail.

Udmeldingen kommer efter en kortlægning af erhvervslivets klimarapportering, som Finans har foretaget. Den viser, at mere end en tredjedel af landets 100 største selskaber ikke fremlægger oplysninger for CO2-udledning, mens over halvdelen af dem ikke har nogen målsætning på området.

I Danmark skal store virksomheder redegøre for deres klimapolitik i årsregnskabet, men det er frivilligt, om man vil oplyse de virkelig tunge klimadata, herunder CO2-udledning fra både egen produktion og fra leverandører.

Både investorer og eksperter påpeger, at der skal politiske stramninger til for at skabe de nødvendige klimafremskridt i virksomhederne.

»Vi løser ikke dette problem gennem frivillige tiltag,« siger Michael Gillenwater, direktør i klimaorganisationen Greenhouse Gas Management Institute og en af verdens førende eksperter inden for drivhusgas-måling.

Allerede i juni anbefalede Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, der blev nedsat af den forrige regering, en opstramning, så virksomheder skulle oplyse bl.a. CO2-nøgletal.

»Rådet mener, at måltal både vil forpligte virksomhederne til at være transparente om deres ambitionsniveau samt forpligte ledelsen til at tage aktiv stilling til virksomhedens nøgletal og dens udvikling,« lød det i anbefalingen.

Det er ifølge erhvervsministeren »noget af det«, som regeringen nu kigger på.

Både Enhedslisten og Venstre bakker op om at se på flere og mere ensartede oplysninger fra virksomhederne.

»Vi skal tage den politiske snak over det næste års tid om, hvordan vi ensretter dette, så vi er sikre på, at vi kan stole på den information, vi begynder at få,« siger klimaordfører Tommy Ahlers (V).

Ifølge en række investorer, eksperter og rådgivere går klimaindsatsen i virksomhederne for langsomt i forhold til at bremse klimaforandringerne, sådan som verdenssamfundet håber på. Derfor er der brug for, at politikerne tager hårdere fat.

»Det er ikke godt nok. Politikerne må først og fremmest forstå, at alle de målsætninger, der er sat fra politisk hold, kræver en radikal systemforandring, som ingen åbenbart vil gennemføre,« siger Sasja Beslik, chef for bæredygtige investeringer i den schweiziske investeringsbank J. Safra Sarasin.

BRANCHENYT
Læs også