Serier

Regeringen genåbner lønkompensation i hele landet

Lønkompensation genåbnes i hele landet efter nye corona-restriktioner i flere kommuner. Regeringen indkalder til politiske forhandlinger om andre hjælpepakker.

Corona rammer verden
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fortalte på et pressemøde torsdag, at regeringen indkalder til nye forhandlinger om hjælpepakker til erhvervslivet. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Regeringen genåbner nu ordningen om lønkompensation for alle brancher i hele landet.

Det sker, efter at flere ministre på et pressemøde torsdag varslede en udvidelse af de lokale corona-restriktioner i 38 kommuner til i alt 69 kommuner med virkning fra fredag kl. 16.

Torsdag formiddag lød det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at han havde landet en aftale med arbejdsmarkedets parter om at vende tilbage til forårets model for lønkompensation, så restauranter kan holde åbent for takeaway uden at miste adgang til støtteordningen.

Aftalen gjaldt i første omgang kun virksomheder i de 38 kommuner, der blev delvist lukket ned fra onsdag den 9. december. Men med udvidelsen til 69 kommuner fra fredag giver det ikke længere mening kun at opretholde ordningen lokalt, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på pressemødet.

»Det er den naturlige konsekvens, når så mange kommuner nu bliver pålagt restriktioner, så virksomheder ikke bliver overladt til sig selv, hvis de ligger i en kommune uden restriktioner og har kunder i kommuner, der er lukket ned. Dem er er der mange af. Hjælpen skal følge med, når vi skærper restriktionerne. Det her vil være med til at redde arbejdspladser, som ordningen også gjorde i foråret,« udtaler han i en efterfølgende pressemeddelelse.

Han oplyste desuden, at Folketingets partier vil blive indkaldt til nye forhandlinger torsdag om øvrige hjælpepakker.

I sommer besluttede et flertal at indlede udfasningen af de hjælpepakker, der blev indført under den første nedlukning i foråret. Det gik bl.a. ud over ordningen om lønkompensation, der efterfølgende kun var tilgængelig for tvangslukkede virksomheder med 0 kr. i omsætning.

Det er altså ikke længere et krav.

Ordningen betyder, arbejdsgivere kan sende overtallige medarbejdere hjem og lade staten betale en del af lønnen. Man kan få adgang til ordningen, hvis man hjemsender mindst 30 procent af medarbejderstabel eller mindst 50 ansatte.

Staten dækker 75 procent af lønnen til funktionærer og 90 procent af lønnen til ikke-funktionærer. I begge tilfælde gælder dog en grænse for maksimal støtte på 30.000 kr. per medarbejder per måned.

Adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad udtaler:

»Nedlukningen har betydning for hele landet. Jeg er derfor meget tilfreds med, at lønkompensationsordningen nu udvides til også at gælde hele landet. Danske virksomheder går dog stadig en vanskelig tid i møde, og der vil være store omkostninger forbundet med så stor en nedlukning, som vi nu ser.«

BRANCHENYT
Læs også