Erhverv

Finanstilsynet giver påbud til Nord Investments

Nord Investments investeringsrobot rådgiver ikke kunderne tilstrækkeligt om risikovillighed. Det mener Finanstilsynet, der har givet virksomheden tre påbud.

Finanstilsynet vil have investeringsrobotterne til at risikorådgive danskerne bedre. Arkivfoto

Finanstilsynet har i dag givet tre påbud til Nord Investments, der samarbejder med Saxo Bank. Påbuddet kommer efter, at investeringsvirksomheden ikke har levet op til Finanstilsynets ’Kend-din-kunde’-principper i forbindelse med et tilsyn.

Kend-din-kunde

Ved investeringsrådgivning af detailkunder, skal selskabet blandt andet kunne dokumentere og løbende opdatere:

  • Kundens kendskab til og erfaring med investeringsområdet

  • Kundens finansielle situation og dermed evne til at bære tab

  • Risikovillighed for at tabe investeringen

  • Formål og horisont for investeringen

Kilde: Finanstilsynet


Nord Investments, der kalder sig selv »Danmarks billigste investeringsservice«, benytter sig af en såkaldt investeringsrobot, der erstatter den menneskelige investeringsrådgiver med en robot.

Udmeldingen kommer på baggrund af en undersøgelse af Nord Investments som får tre påbud om at:

  • Udføre egnethedstest på alle investorer, når disses porteføljer rebalanceres
  • Sikre at virksomheden har procedurer for at opdatere kundeoplysningerne
  • Udarbejde en egnethedserklæring inden transaktioner gennemføres for kunden

Påbuddet kommer fra Finanstilsynet, som mener, at robotterne ikke i tilstrækkelig grad vurderer kundens risikovilje, når der investeres via produktet. Denne vurdering laves som en egnethedserklæring, og skal løbende opdateres som egnethedstest ifølge Finanstilsynet.

»Investeringsrådgivning er lidt som at gå til en skrædder for at få syet et nyt jakkesæt. Du har måske tidligere fået taget mål og drøftet ønsker til snittet i form af en egnethedstest. Men denne egnethedstest skal løbende opdateres, så f.eks. livviden stadig passer med din risikoappetit. Din nye livvide skal ajourføres i dine oplysninger. Og du skal have en kvittering for det aftalte i form af en egnethedserklæring, hver gang du køber et nyt jakkesæt,« siger Ulla Brøns Petersen, kontorchef ved Finanstilsynet og fortsætter:

»Vi har set et konkret eksempel på, at disse arbejdsgange er blevet glemt ved digital investeringsrådgivning, og derfor giver Finanstilsynet et påbud til den virksomhed.«

Nord Investmens adm. direktør Anders Hartmann fortæller, at de selv vægter forbrugerbeskyttelsen højt, og derfor har de allerede igangsat en ændring af systemet på baggrund af påbuddene.

»Vores produkt har ikke været afprøvet hos tilsynet før, så vi har selvfølgelig været meget interesserede i at få deres gennemgang af servicen. Det har vi så fået nu. Vi har selvfølgelig klart taget påbuddet til efterretning og er i fuld gang med at implementere de ændringer, der er. Både på vores platform og i vores forretningsgange, så vi vi opfylder kravene,« fortæller han.

Der er ifølge Finanstilsynet en skærpet opmærksomhed på investeringsrobotterne. Det skyldes, at flere danskere er på flugt fra negative indlånsrenter, og dermed er begyndt at investere.

Læs også
Top job