Erhverv

Der har været 11 bolighandler i timen gennem 2020 - og husejerne har fået markant mere friværdi

2020 blev på alle måder et godt år for boligmarkedet, der har budt på flere bolighandler end nogensinde før.

Der har det seneste år været ild i det danske boligmarked, hvor prisen er høj, og hvor mange boliger har skiftet hænder. Foto: Michael Hansen

2020 har været et stort rekordår på boligmarkedet. Efterspørgslen på nyt tag over hovedet har været enorm, og boliger er blevet revet væk, når de har fundet vej til markedet.

Ifølge Nybolig har der været mere end 100.000 bolighandler på godt et år. Dette svarer til, at der gennemsnitligt er blevet solgt over 11 boliger i timen.

»Meldingen fra vores 220 forretninger er entydig. Salget har været off the charts siden maj, og vi har flere forretninger, som ikke bare har haft deres bedste år nogensinde, men som har mere end fordoblet salget fra 2019,« siger den adm. direktør for Nybolig, Peter J. Mattsen, i en pressemeddelelse.

De enormt mange bolighandler og den store efterspørgsel har desuden fået værdien på fast ejendom til at stige gevaldigt. Ifølge Finans Danmark er huspriserne de højeste i Boligmarkedsstatistikkens historie, og huse bliver solgt for for priser, der er gennemsnitligt fire pct. højere end sidste år.

Salgsprisen på et typisk hus på 140 kvadratmeter er nu i gennemsnit 2.060.000 kr., og det betyder, at sådan et type hus er 80.000 kr. mere værd, end det var sidste år.

»Det er sælgers marked. Efterspørgslen fra køberne er stor, der er færre huse til salg, og der er historisk mange handler. Der er nok en del købere, der oplever, at det er svært at få fat i drømmehuset,« siger Ane Arnth Jensen, der er viceadm. direktør i Finansdanmark, i en pressemeddelelse.

Chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea peger på, at coronakrisens usikkerheder har givet incitamentet til at springe ud i en bolighandel. Hun peger desuden på, at tendensen også kan forgylde boligejerne ind i de næste par år, hvis boligprognoserne holder stik.

»Boligejerne har opnået en flot fremgang i deres friværdi det seneste år. Coronakrisen har sat fokus på det trygge og det nære, og det har givet mange danskere lyst til at købe ejerbolig. Kommer vores nuværende boligprisprognose til at holde stik, er der endda yderligere prisstigninger på vej i både 2021 og 2022,« siger boligøkonomen.

Læs også
Top job