Erhverv

Bisnode: Antallet af konkurser risikerer at eksplodere

I årets første 11 måneder er antallet af konkurser 39 pct. lavere end i samme periode sidste år, viser tal fra data- og analysevirksomheden Bisnode, der samtidig kalder det "unaturligt lave konkurstal".

- 39 pct. færre konkurser viser tydeligt, at de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet har haft en stor effekt - endda så stor, at vi vil betegne niveauet som unaturligt lavt. Derfor risikerer tallet at eksplodere, når de økonomiske hjælpepakker udfases, siger Christian Anders Elkjær, der har titel af subject matter expert i Bisnode, i en pressemeddelelse.

I starten af december viste tal fra Danmarks statistik, at den alvorlige nedgang i mange virksomheders aktiviteter siden nedlukningen i starten af marts fortsat ikke har udløst en stigning i antallet af erklærede konkurser og konkursbegæringer.

Niveauet for erklærede konkurser i alt siden marts ligger oven i købet lavere end i de tilsvarende måneder de seneste år, skrev Danmark Statistik i starten af december.

Ifølge Bisnode har hjælpepakkerne ikke kun reddet sunde virksomheder, men også holdt hånden under mindre sunde virksomheder, der under normale omstændigheder ville være gået konkurs.

Data- og analysevirksomheden har set nærmere på mink-, restaurations- og byggebranchen.

I minkindustrien har kun syv af de knap 1100 mink-virksomheder ændret status til "under konkurs" eller "opløst", skriver Bisnode.

Det skyldes ifølge virksomheden, at boet endnu ikke er gjort op, og at størstedelen af de mink-relaterede selskaber derfor stadig eksisterer ved udgangen af året.

Også for restaurationsbranchen er tallet foreløbigt lavt. Ifølge Christian Anders Elkjær skal man dog tage forbehold for, hvordan coronakrisen udvikler sig henover jul og nytår.

- Blandt restauratører, barer og diskoteker er antallet af konkurser meget lavt sammenlignet med 2019, men det billede vil sandsynligvis ændre sig på et tidspunkt, når de forskellige hjælpepakker udfases eller ophører, siger han i meddelelsen.

Samme lave konkurstal ses inden for bygge- og anlægsbranchen, men ifølge Bisnode skyldes det her et reelt byggeboom, da danske forbrugere har brugt flere penge på deres bolig, fordi de ikke har haft mulighed for at rejse frit det meste af året.

Læs også