Erhverv

Tidligere Velux-chef er dømt for industrispionage

Retten i Helsingør har tirsdag afsagt dom i en usædvanlig sag om industrispionage i Velux.

Artiklens øverste billede
Finans mødte i 2017 den polske kvinde, der fik sagen om industrispionage i Velux til at rulle. Hun har under den efterfølgende straffesag mod to tiltalte fungeret som et helt centralt vidne for anklageren. Foto: Jesper Høberg

En forhenværende Velux-chef er blevet idømt to års fængsel for industrispionage begået mod sin tidligere arbejdsgiver.

Det har Retten i Helsingør afgjort.

Samtidig har retten afvist sagen mod en tysk forretningsmand, som anklagemyndigheden havde tiltalt som medsammensvoren.

Begge er stadig omfattet af navneforbud, indtil der er faldet endelig dom i sagen, eller indtil ankefristen er udløbet.

Nordsjællands Politi krævede en fængselsstraf på tre år og ni måneder til den tidligere Velux-chef og tre år og seks måneder til den tyske erhvervsmand.

Dommeren skriver i dommen, at retten har lagt vægt på, at den tidligere Velux-chef påførte sin arbejdsgiver en risiko for at lide et ganske betydeligt tab. Til gengæld indgår det som en formildende omstændighed, at sagen ikke er blevet afgjort inden for rimelig tid.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan Nordsjællands Politi var tæt på at tabe hele sagen på gulvet på grund af en kaotisk efterforskning.

Den tidligere Velux-chef var også tiltalt for bedrageri i forbindelse med bl.a. transportudgifter. Dette forhold blev han frifundet for.

Straffen på de to års fængsel er i sin helhed ubetinget.

Vi havde da håbet, at det var gået anderledes, så derfor har vi anket.

Jan Aarup, forsvarsadvokat for den tidligere Velux-chef

Retten valgte som nævnt at afvise sagen mod den medsammensvorne. Det skete efter anmodning fra hans advokat.

Advokaten, Stefan Reinel, overraskede retten på de allersidste retsmøder ved at påstå sagen afvist, fordi hans klient er tysk, og ingen tilknytning har til Danmark, ligesom den påståede forbrydelse foregik i Tyskland og Polen.

»Jeg er bestemt tilfreds med afgørelsen,« siger Stefan Reinel.

Han forklarer, at kernen i spørgsmålet er, hvor langt den danske domstols kompetence rækker i udlandet, og at den ikke rækker så langt, at man kan retsforfølge folk for en forsøgshandling i udlandet.

Den tidligere Velux-chefs forsvarsadvokat, Jan Aarup, siger, at han heller ikke mener, at en dansk domstol har kompetence til at dømme hans klient.

Den tidligere Velux-chef er udenlandsk statsborger og bosat i udlandet, og Jan Aarup forklarer, at han allerede har anket dommen med henblik på afvisning eller frifindelse.

»Jeg er skuffet over dommen. Vi havde da håbet, at det var gået anderledes, så derfor har vi anket,« siger Jan Aarup, der kritiserer, at sagen har taget urimeligt langt tid.

Sagen begyndte at rulle, da Velux-chefen blev anholdt en tidlig morgen i maj for fire og et halvt år siden.

Forinden var en polsk kvinde gået til Velux med oplysninger om, at nogen forsøgte at sælge hemmelige dokumenter fra Velux til virksomhedens største konkurrent Fakro.

Specialanklager i Nordsjællands Politi Robert Hansen siger, at han som udgangspunkt er meget tilfreds med dommen til den tidligere Velux-chef.

»Vi kan konstatere, at retten er enig i vores vurdering af, at tiltalte er skyldig i det væsentlige, og vi kan også konstatere, at retten er enig i, at forsøg på videregivelse af forretningshemmeligheder med en stor potentiel skadesvirkning er en meget alvorlig forbrydelse, som skal straffes med to års fængsel,« siger han.

Nordsjællands Politi vil nu i samarbejde med Statsadvokaten nærlæse dommen og vurdere, om den skal ankes og i givet fald på hvilke punkter.

Robert Hansen erkender dog, at sagen ikke er forløbet hensigtsmæssigt under efterforskningen, hvilket bl.a. skyldes sygdom.

Sagen blev indledt i retten i slutningen af september, og undervejs har bl.a. den polske whistleblower og Fakros stiftere afgivet forklaring.

Den polske kvinde har været politiets helt centrale vidne i sagen. Hun har under retssagen fortalt, at hun indledte kontakten til Fakro og deltog i møder i Tyskland og Polen, hvor dokumenterne blev forsøgt solgt.

Prisen var ifølge hende sat til 1 mio. euro.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.