- Opdateret 22/12/2020 kl. 21:08
Hovedstaden kæmper for at skaffe 200 ekstra isolationspladser – »Vi er i en undtagelsestilstand«
Sundhedspersonale vil blive tvunget på arbejde for at kunne følge med de stigende indlæggelsestal, oplyser regionsrådsformand.
Sundhedsvæsenet i hovedstaden er hårdt presset. Personalet er slidt, indlæggelsestallet er nu højere end i foråret, og det vokser fortsat dag for dag i øjeblikket.
Den normale kapacitet på intensivafdelingerne er nu nået, og regionen er ved at skaffe 200 ekstra isolationssengepladser med tilhørende personale til at behandle covid-19-patienter.
På et pressemøde tirsdag appellerede regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til, at alle borgere udviser samfundssind og aflyser alle unødvendige aftaler for at hjælpe sundhedspersonalet:
»Vi er i en undtagelsestilstand. Vi har medarbejdere, som arbejder rigtig hårdt, og som har gjort det i flere måneder nu. Der er fare for, at nogle af dem bliver udbrændt,« sagde hun.
»Vi er nødt til at råbe vagt i gevær. Det er nu, at alle vi borgere på Sjælland og i hovedstaden skal stå sammen om at få nedbragt smitten.«
»Vi er på den røde kurve eller nærmer os med faretruende skridt, hvis ikke vi gør noget nu,« lød det fra Sophie Hæstorp Andersen.
Drop julegudstjenester
Hun opfordrede specifikt borgere i hovedstaden til at blive væk fra julegudstjenester for at undgå mulig smitterisiko. Dermed gik hun skridtet længere end sin partifælle kirkeminister Joy Mogensen, som sent mandag aften udsendte nye anbefalinger og retningslinjer for kirkerne hen over julen.
Man kan for eksempel undgå sang og i stedet nynne med lukket mund, lød et af rådene.
»Jeg kan godt forstå den bekymring, som der er givet udtryk for fra flere sider. Derfor er det godt, at sundhedsmyndighederne nu har dobbelttjekket og strammet op på retningslinjerne,« sagde Joy Mogensen.
Indlæggelser firdoblet
Alene i december er antallet af indlæggelser med coronasmittede i Region Hovedstaden næsten firdoblet. Tirsdag morgen var 389 personer indlagt mod 103 i begyndelsen af måneden.
Det er omtrent 150 flere indlagte, end da coronakrisen var på sit værste i foråret.
»Den hastighed, som stigningen er indtrådt med, udfordrer det regionale sundhedsvæsen og alle vores medarbejdere,« sagde Kristian Antonsen, som er hospitalsvicedirektør og leder af regionens taskforce for isolationspatienter.
»Der er brug for ekstra hænder hele vejen rundt,« understregede han.
Mange medarbejdere i sundhedsvæsenet er nu blevet bedt om at arbejde ekstra, og nogle vil blive tvunget på arbejde i juleferien for at få enderne til at mødes.
»Vi forsøger at skaffe personale af frivillighedens vej, men på nuværende tidspunkt er det desværre ikke muligt i forhold til den opgave, vi skal løse,« sagde Sophie Hæstorp Andersen.
Lægefaglig koncerndirektør i regionen, Dorthe Crüger, oplyste, at hovedstaden er tæt på at måtte sende visse andre intensivpatienter – for eksempel tarmkræftpatienter – til andre landsdele. Eksempelvis til Region Syddanmark.
Afgørelsen ventes at blive truffet enten senere tirsdag eller onsdag.
I forvejen er behandlingsgarantien, som sikrer, at alle patienter kan blive undersøgt og udredt inden for 30 dage, sat ud af kraft frem til marts. Det betyder, at akutte patienter fortsat kan komme til, men patienter med lette smerter og gener kan risikere at få udskudt deres behandling.
Dorthe Crüger forsikrede dog om, at hovedstadens sundhedsvæsen er stærkt, og at alle kræfter er sat ind på at håndtere presset.
Sophie Hæstorp Andersen supplerede:
»Vi er klar til at håndtere det ekstra pres, men kun, fordi vi indkalder ekstraordinært meget bemanding,« sagde hun.