Serier

Nasdaq suspenderer handel med Waturu-aktier på ubestemt tid

Nasdaq OMX har indledt en undersøgelse af Waturu. Mens den står på, er al handel med selskabets aktier suspenderet.

Holder Waturu vand?
Det er tvillingebrødrene Tor og Toke Reedtz, der står bag Waturu. Finans har siden oktober beskrevet, hvordan familien Reedtz i ti år har forsøgt at bringe en særlig vandvarmer på markedet. Illustration: Anders Vester Thykier

Nasdaq OMX har onsdag suspenderet handlen med aktier i det problemramte greentech-selskab Waturu.

Nasdaq OMX begrunder suspenderingen med, at der er »væsentlig tvivl« om, hvor vidt selskabet lever op til reglerne på First North-børsen.

Jakob Kaule er chef for overvågning i Nasdaq OMX, og han forklarer, at børsen har indledt en undersøgelse af selskabet.

Så længe den pågår, vil handlen med Waturu-aktier være suspenderet.

»Jeg kan ikke gå i detaljer med, hvad det præcist er, vi undersøger, men overordnet handler det om, hvor vidt selskabet overholder reglerne,« siger han.

Jakob Kaule kan ikke sige noget om, hvor længe undersøgelsen kommer til at stå på, men den er næppe færdig på denne side af nytår, og handlen bliver ikke åbnet igen, før undersøgelsen er færdig.

Det er usædvanligt, at børsen på den måde suspenderer handlen med en aktie i længere tid. Normalt vil det ske, hvis der er mistanke om lækage af insiderinformationer, så udstederselskabet får tid at sende de relevante oplysninger ud til hele markedet.

»Her handler det om noget mere substantielt i forhold til vores regler, som skal sikre, at markedet fungerer hensigtsmæssigt,« siger Jakob Kaule.

Det dramatiske skridt kommer efter en stribe afsløringer på Finans af interne forhold i Waturu, der blev noteret på First North i maj 2019 på fortællingen om, at det havde færdigudviklet en unik og miljørigtig vandvarmer.

Pengene fra børsnoteringen skulle bruges til at indlede en egentlig produktion af vandvarmeren, men mere end halvandet år senere er produktet stadig ikke lanceret, og Finans har tidligere beskrevet, hvordan selskabet undersøges af Finanstilsynet på baggrund af mistanker om markedsmanipulation.

Sagen kort
 • I 2019 blev Waturu noteret på First North og solgte aktier på en ambition om at levere en miljørigtig vandvarmer.
 • Halvandet år senere har Waturu stadig ikke noget salgsklart produkt, og virksomheden er i søgelyset hos Finanstilsynet for markedsmanipulation.
 • Siden børsnoteringen er det strømmet ud med positive nyheder, og i december 2019 blev aktien kortvarigt handlet til en kurs, der værdisatte virksomheden til 1 mia. kr.
 • Undervejs har selskabet måttet udskyde to selvstændige børsnoteringer af datterselskaber, og aktiekursen er dykket voldsomt.
 • Selskaber, der er noteret på First North, er forpligtet til at anskaffe en såkaldt certified advisor, der bl.a. fører kontrol med selskaberne på vegne af fondsbørsen.

  Waturus advisor, Tofte & Co., har imidlertid opsagt samarbejdet, og tirsdag kunne Finans afsløre, at også virksomhedens revisor, Beierholm, har sagt farvel på grund af manglende tillid til selskabets ledelse.

  Suspenderingen af Waturu-aktien har låst kursen på 4,35 kroner svarende til en samlet værdisætning af virksomheden på 46 mio. kr.

  Kursen er faldet med over 90 procent i løbet af 2020.

  Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Waturus adm. direktør Toke Reedtz.

  Læs også
  Top job