Erhverv

Guld i kælderen: Gamle Ikea-møbler kan være mange penge værd

Lavprisprodukter fra perioden 1960 til 1990 er blevet samlerobjekter.

Nogle gamle Ikea-møbler som disse "Vilbert"-stole designet af Verner Panton kan være mange penge værd. I de tidligere 1990'ere kostede et sæt med fire stole omkring 500 kr. Foto: Pamono og 1st Modern

Normalt er møbler fra Ikea en del af køb-og-smid-væk-kulturen. Men ældre modeller er pludselig blevet mange penge værd.

For de fleste er møbler fra Ikea, noget man bruger, så længe det varer. Derefter skifter de fleste sofaen eller stolen ud med en lidt dyrere model, når børnene er holdt op med at gylpe på dem.

Men har man gemt modeller, der blev produceret i et begrænset antal, kan de være mange penge værd, skriver The Guardian.

Det gælder eksempelvis et sæt af stolene ”Vilbert”, der er designet af Verner Panton.

Sættet kunne købes for omkring 500 kr. i begyndelsen af 1990’erne, men bliver nu solgt for over 37.000 kr. på internetsiden Pamono, der er en internetportal for møbler.

Vilbert-stolene er lavet i flerfarvet melamin (klassisk Ikea), og de blev fremstillet i et begrænset antal.

Men også andre dele af Ikeas basisdesign kan opnå høje priser. Priser langt over anskaffelsesbeløbet.

Ikeas populære ”Jarpen”-stol med metalwire blev solgt for omkring 100 kr. i 1986, men den er efterspurgt og tiltrækker købere til priser omkring 2.500 kr.

»De mest populære vintage Ikea-modeller er fra 1980’erne og 1990’erne. Jeg tror, at det er fordi Ikea i denne æra begyndte at definere sig selv som et brand rettet mod et ungdommeligt, urbant og moderne publikum. Silhuetterne er sjove, iøjnefaldende og farverige, på trods af en ret minimalistisk stil,« siger Wava Carpenter fra Pamono til The Guardian.

Andre efterspurgte møbler på internettet er bogrealoen ”Billy” og stolen ”Impala”.

»Det er et voksende marked inden for Ikeas 1960’er møbler, som ofte afspejlede det moderne Skandinavien i midten af århundredet,« siger Wava Carpenter.

BRANCHENYT
Læs også