Erhverv

Bilka bytter julegaver fra Fætter BR - konkurrenterne i Power, De Samvirkende Købmænd og Dansk Detail undrer sig

Tiltaget fra Salling Group er lige friskt nok, lyder det fra Dansk Folkeparti. Livet skal leves, lyder det fra Socialdemokratiet om muligheden for gavebytning.

Artiklens øverste billede
Per Bank, der er topchef i Salling Group, ses her ved Bilka i Tilst ved Aarhus. Foto: Gregers Tycho.

Salling Group får nu dele af den nedlukkede detailhandel til at løfte øjenbrynene. Reaktionen kommer, efter at Per Bank, øverste chef i Salling Group, tirsdag sendte en besked ud på det sociale medie Twitter.

Tweetet kom, efter at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde havde forlænget de nuværende coronarestriktioner til den 17. januar og samtidig påpeget, at situationen nu er »mere alvorlig end i foråret«.

»Nu da alle vores BR-butikker skal holde lukket indtil den 18/1, kan jeg informere om, at alle gaver kan byttes i Bilka lige nu og i minimum hele januar,« skrev Per Bank på Twitter.

Det er dybt usympatisk, når Per Bank samtidig taler om samfundssind. Man burde stå sammen midt i en pandemi og ikke crowde butikkerne. Det, der kan vente, bør vente. Det løber ingen steder

Jesper Boysen, adm. direktør, Power.

Og det er denne udmelding, der vækker undren.

»I forhold til forbrugerne er det god kundeservice, men vi har den oplevelse, at det er et eksempel på, at man går lige til grænsen og måske en anelse over. Det er med til at trække flere kunder ind i Bilka med større risiko for sammenstimlen og køer, og det er ikke i overensstemmelse med anbefalinger. Jeg har ikke noget imod, at man konkurrerer, men jeg har noget imod at man konkurrerer på det, der ligner overtrædelse af anbefalinger,« siger Jens Birkeholm, adm. direktør i interesseorganisationerne Dansk Detail og Skobranchen der bl.a. repræsenterer tøj- og skobutikker, møbelhandlere og designere.

Han mener samtidig, at de nuværende regler er konkurrenceforvridende. Reglerne eller restriktionerne, som blev bebudet i midten af december, betyder at Danmark reelt er lukket ned. Det gælder også for Fætter BR.

Men butikker, som hovedsageligt eller udelukkende sælger dagligvarer, må holde åbent. Og hvis de har andet end dagligvarer på hylderne, må de gerne sælge det. Denne kategori falder f.eks. Kvickly og Bilka ind under.

Hos De Samvirkende Købmænd har man »en udtalt forundring over, at man har igangsat initiativer, som skaber større kundestrømme, når opfordringerne er den anden,« lyder det fra John Wagner, som står i spidsen for De Samvirkende Købmænd.

Hos elektronikkæden Power er man også kritisk.

»Jeg synes, at det er så konkurrenceforvridende, at man kan bytte legetøj. Det har intet med fødevarer at gøre,« siger Jesper Boysen, adm. direktør i Power, der henviser til, at kunder hos ham ikke kan få sendt produkter til reparation, og at garantien på produkter, som er gået i stykker, kan ryge under den nuværende nedlukning.

Jeg har forståelse for begge synspunkter, men har også en pragmatisk tilgang, så livet skal leves

Orlav Hav, erhvervsordfører for Socialdemokratiet.

Og så handler det også om smittespredningen, lyder det.

»Der kommer et pres ind i forretningen. Det er dybt usympatisk, når Per Bank samtidig taler om samfundssind. Man burde stå sammen midt i en pandemi og ikke crowde butikkerne. Det, der kan vente, bør vente. Det løber ingen steder,« siger Jesper Boysen.

Salling Group mener ikke, at der er grund til undren. Koncernen oplyser, at man har kunnet bytte gaver fra legetøjskæden i Bilka, siden brandet blev overtaget og reddet ud af Top-Toys konkurs i begyndelsen af 2019. Faktisk tilbød man det allerede i december 2018 - inden BR-brandet blev overtaget for at hjælpe ramte kunder. Siden har der dog ikke været skiltet med det.

»Det er ikke nyt, at vi hjælper med at bytte BR-gaver i Bilka, hvilket vi altid har gjort. Det har vi også valgt at fastholde for nuværende. Det viser sig, at kun få har benyttet sig af byttemuligheden for BR-gaver i Bilka butikker. Der har indtil nu været tale om bytning af i gennemsnit tre gaver pr. butik. Selvom det er meget få, håber vi alligevel, at det kan være med at tage presset af de mindre butikker, når kunderne, som skal have byttet deres gaver, igen får mulighed for det i alle butikker – fordi sikkerhed kommer først,« siger Kasper Reggelsen, der er pressechef i Salling Group.

På Christiansborg er der delte meninger om gavebytningen i en tid med restriktioner.

»Et eller andet sted er det en skævvridning, og vi samler mange folk et sted, og det er ikke godt,« siger Theresa Berg Andersen, erhvervsordfører i SF.

Der har indtil nu været tale om bytning af i gennemsnit tre gaver pr. butik. Selvom det er meget få, håber vi alligevel, at det kan være med at tage presset af de mindre butikker, når kunderne, som skal have byttet deres gaver, igen får mulighed for det i alle butikker – fordi sikkerhed kommer først

Kasper Reggelsen, pressechef, Salling Group.

I Dansk Folkeparti har man tidligere kritiseret, at varehuse har kunnet sælge andet end fødevarer under nedlukningen. Og her undrer man sig også over gavebytningen.

»Det viser, at ordet service stadig findes. Men i denne situation er det ikke heldigt. Hvis man ser på begrundelserne for restriktionerne, er det måske lige en kende for friskt. Det vil samtidig få flere kunder over i en anden butik, og det er endnu en konkurrencefordel. Det er ikke rimeligt,« siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup, men fra Socialdemokratiets erhvervsordfører kommer der andre toner end fra SF og DF.

»Helt grundlæggende er det godt, at man er servicemindet over for sine kunder. Jeg har svært ved at hidse mig op over, at det finder sted,« siger Orla Hav, der ikke mener, at det går imod anbefalingerne, som skal forhindre smittespredning.

»Jeg går ud fra, at vi som kunder opfører os fornuftigt, og at vi benytter butikkerne, når der ikke er travlt,« siger han.

Du ser det ikke som konkurrenceforvridning?

»Kan godt forstå synspunktet. Men livet skal også leves. Hvis de har de samme varer på hylderne som i Fætter BR, og man gerne vil have dem byttet, så kan jeg godt forstå det. Jeg har forståelse for begge synspunkter, men har også en pragmatisk tilgang, så livet skal leves« siger Orla Hav.

Så det er ikke noget, du vil se nærmere på?

»Jeg lever i det stille håb, at det snart går over. Jeg håber ikke, at det er nødvendigt at lave vores regler om, fordi vi nu er i en unormal periode, som forhåbentligt er ovre,« siger Orla Hav bl.a. med henvisning til, at vi i Danmark er begyndt at vaccinere mod coronavirussen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.