Erhverv

Samsung-arving risikerer ni års fængsel for bestikkelse

Samsungs såkaldte kronprins, Jay Y. Lee, der står til at overtage virksomheden efter sin fars død i oktober, risikerer nu ni års fængsel i gammel sag om bestikkelse og korruption.

Det er langt fra den første skandale i Samsung-familien. Jay Y. Lees far, Lee Kun Hee, er tidligere blevet idømt tre års fængsel for skatteunddragelse. Han blev benådet af den tidligere præsident, Lee Myung-bak, hvilket blev mødt af kritik. Foto: Chung Sung-Jun // POOL

I flere år har retssag efter retssag hængt over hovedet på Samsungs mediedøbte kronprins, og nu risikerer han altså igen fængselsstraf. Denne gang ni år for mistanke om bestikkelse.

Det skriver mediet Tech Crunch.

Jay Y. Lee, som Samsungs vicepræsident hedder, er barnebarn til den nu afdøde Samsung-grundlægger, Lee Byung-Chul, og søn af bestyrelsesformand i Samsung Electronics, Lee Kun-Hee. Sidstnævnte gik bort d. 25 oktober 2020, og det ventes derfor, at Jay Y. Lee tager over efter sin far.

Dog risikerer Jay Y. Lee nu ni års fængsel for en bestikkelsessag, som daterer helt tilbage til 2017. Dengang blev han idømt fem års fængsel for bestikkelse og underslæb, efter at have betalt 254 mio. kr. til en veninde af den daværende sydkoreanske præsident, Park Geun-hye, i et forsøg på at få indflydelse på præsidenten.

Korruptionssagen
  • I 2017 blev Jay Y. Lee dømt for bestikkelse af den daværende præsidents veninde, Choi Soon-sil.
  • Jay Y. Lee blev idømt fem års fængsel. Straffen bliver kort efter halveret.
  • Efter ét år i fængsel, blev Jay Y. Lee løsladt og afsoningen af de resterende år blev udskudt til 2022.

Han blev imidlertid løsladt efter kun et enkelt års fængsel med efterfølgende fire års prøveløsladelse og yderligere to og et halvt års efterfølgende fængsel.

Og i 2019 blev sagen så igen taget op, da der kom nye oplysninger frem i bestikkelsessagen og man derfor ville have forlænget Jay Y. Lees straf.

De nye oplysninger lyder på, at Jay Y. Lee skulle have foræret Sydkoreas præsident tre heste som en gave. Man er nu usikker på, om denne gave i virkeligheden var et forsøg på bestikkelse.

Ud over den omfattende bestikkelsessag, er Jay Y. Lee, ifølge Tech Crunch, lige nu også involveret i en sag om svindel og manipulation med aktiekurser.

Tech Crunch har forsøgt at få en kommentar fra Samsung om vicepræsidenten, der lige nu anslås at være god for ca. 55. mia. kr., men har endnu ikke haft held med det.

Læs også