Erhverv

Ørsted får langt om længe ok til sit største projekt

Efter flere udsættelser har de britiske myndigheder givet energiselskabet godkendelse til at udvikle videre på Hornsea 3-projektet på 2,4 GW.

Foto: Ørsted

Hvis Brexit-forhandlingerne gav svar på noget, var det formentligt, at briterne ikke har noget imod at udnytte tidsfrister til det yderste.

Den erfaring har også Ørsted gjort sig. I september 2019 udsatte de britiske myndigheders sit svar på energiselskabets planansøgning om Hornsea 3-projektet med et halvt år. Efter nogle coronabegrundelse forsinkelser var det dog først forrige juli, der kom nyt fra indenrigsministeriet. I form af endnu en udsættelse med svar senest 31. december.

Men netop nytårsaftensdag faldt der til gengæld svar. Og lige som med Brexit lykkedes det at lande en aftale – i hvert fald har Ørsted nu fået godkendelse til at gå videre med udviklingen af det 2,4 GW store projekt.

»Denne beslutning er kulminationen på en grundig og stringent proces, der sikrer, at projektet kan levere hårdt tiltrængt ren energi i stor skala til Storbritannien, samtidig med at projektets potentielle miljøpåvirkninger minimeres,« konstaterer Ørsteds britiske landechef, Duncan Clark.

Med miljøpåvirkninger tænkes især på mågearten ride. Når Ørsted i første og anden omgang ikke fik godkendt den videre projektbehandling af Hornsea 3 skyldes det, at der ifølge myndighederne ikke kunne afvises negative konsekvenser for især den fugleart, der på engelsk hedder en kittiwake. Samt at det danske energiselskab ikke havde foretaget tilstrækkelige tiltag for at modvirke sådanne konsekvenser.

I efteråret gik Ørsted dog sammen med de øvrige store udviklere af britisk havvind om projektet OWSMRF, der skal forske i konsekvenserne af havmøller for havfugles ve og vel. Mens energiselskabet i en lidt atypisk form for nabokompensation kort før jul forpligtede sig på at bruge 15 mio. pund på at etablere fire kunstige strukturer i Nordsøen til brug for ridereder.

»Den unikke kompensationsplan for Hornsea 3 understreger, at industrien kan fortsætte med at levere på regeringens havvindambition om 40 GW i 2030 på en sensitiv og miljømæssig ansvarlig vis,« siger Duncan Clark.

Helt sikkert er det dog ikke, at mågerne nu holder op med at ride Ørsteds forretningsplaner som en mare. I hvert fald er den ornitologiske organisation RSPB – der blandt andet forsinkede den skotske havpark Neart na Gaoithe med tre år på grund af retssager – ikke overbevist om energiselskabets plan med kunstige reder.

»Vi har ingen idé om, hvorvidt planen kommer til at virke eller ej,« siger Andrew Dodd fra RSPB til BBC med henvisning til den manglende viden om indflydelsen fra havmøller på de pressede fuglebestande.

Organisationen slår fast, at den ikke er modstander af havvind. Men at udbygningen omvendt skal foregå med omtanke, da der bliver fortsat flere møller, fuglene skal navigere uden om.

»Vi har helt klart behov for langt mere havvind, og det støtter RSPB. Men Nordsøen bliver fyldt op med møller, og vi bliver nødt til at afværge udviklinger i de mest følsomme områder. Vi har behov for langt bedre viden.«

Denne artikel er leveret af
Læs også
Top job