Erhverv

Jack Ma kritiserede den kinesiske regering - og nu er han efter sigende forsvundet

Jack Ma, bedst kendt som Alibaba-stifter, er tilsyneladende forsvundet. Det beretter flere medier. Han har ikke vist sig offentligt siden han kritiserede den kinesiske regering og præsident Xi.

Foto: Yuya Shino/Reuters/Ritzau Scanpix Jack Ma var dommer i TV-programmet ’Africa’s Business Heroes’. I dette tweet glæder han sig til at møde finalisterne, men han dukkede aldrig selv op. Screenshot fra Twitter.

Den kinesiske erhvervsmand og Alibaba-stifter Jack Ma har været usædvanlig stille de seneste par måneder. Han har ikke vist sig offentligt, og er tilmeld ikke dukket op til sit eget tv-program; det ’Løvens Hule’-inspirerede ’Africa’s Business Heroes’.

Det skriver flere medier.

I programmet kan innovative afrikanere pitche deres ideer til virksomheder direkte til Jack Ma. Vinderen af programmet modtager 1,5 mio. dollars fra ’Jack Ma Foundation’ og en mentorordning. Finalen i programmet blev afholdt i november, kort tid efter erhvervsmanden åbent kritiserede den kinesiske regering og præsident Xi Jinping for at »kvæle innovation« i en tale.

I kølvandet på den kritik, satte den kinesiske regering en stopper for den rekordstore børsnotering af Jack Mas fintech-selskab, Ant Group. Ifølge Bloomberg var det angiveligt præsident Xi personligt, der sørgede for suspenderingen af børsnoteringen.

Siden da er Jack Ma ikke blevet set. Selv på Twitter er der stille, et værktøj som han ellers flittigt har brugt tidligere. Et af de sidste tweets er netop om TV-programmet ’Africa’s Business Heroes’, hvor Jack Ma skriver, at han glæder sig til at møde finalisterne.

Det skete dog aldrig.

»Grundet en kalenderkonflikt kunne hr. Ma ikke længere være en del af det endelige dommerpanel i ’Africa’s Business Heroes’ tidligere på året (2020).« fortæller en talsperson fra Alibaba til Financial Times.

Jack Ma
  • Medstifter og tidligere bestyrelsesformand for Alibaba Group
  • Tidligere engelsklærer ved Hangzhou Dianzi University
  • Har igennem 2020 både været Kinas rigeste, anden rigeste og tredjerigeste person
  • Stor tilhænger af en åben og markedsdrevet økonomi
  • Har gjort sig i både TV-programmer og sågar kung-fu filmen Gong Shou Dao
  • Anderkendt som en stor filantrop, blandt andet gennem TV-programmet ’Africa’s Business Heroes’ og sin fond Jack Ma Foundation.

Sidenhen har administrationen i Beijing tilmed sat en anti-monopol efterforskning i gang mod Alibaba Group. Offentliggørelsen af den efterforskning kostede en fjerdel af værdien i selskabet på aktiemarkederne, og Jack Mas personlige formue blev 10 mia. dollars mindre.

Det betyder, at han nu ikke længere er Kinas rigeste mand, skubbet ned på tredjepladsen efter ærkerivalen Pony Ma Huateng, stifter af Tencent-konglomeratet.

For at gøre ondt værre for erhvervsmanden, er Jack Ma’s andet selskab, Ant Group, kommet i det regulatoriske søgelys endnu engang. Efter et møde mellem Ant og de kinesiske myndigheder, offentliggjorde kinesiske embedsmænd en haglbyge af kritik imod Ant Groups ledelse for at bruge deres position til at udkonkurrere selskabets rivaler, skade forbrugerrettigheder og udnytte smuthuller i lovgivningen.

På samme tid blev koncernens struktur beskyldt for at være »usund«, erklærede Pan Gongsheng, der er viceguvernør i den kinesiske centralbank.

De kinesiske myndigheder har beordret Ant Group til at lave om på deres forretningsførelse, og det skal angiveligt ske »så hurtigt som muligt.«

Læs også
Top job