Serier
BREAKING

Nødlidende restauranter og hoteller har brug for mere hjælp

Mere fleksible regler for blandt andet udeservering efterlyses, når restauranterne kan åbne igen. Det er et af storbyernes største aktiver i kampen om turister, lyder det.

Corona rammer verden
Flere udendørsarealer skal kunne tages i brug. Det er blot et af redskaberne, der skal tages i brug for at hjælpe restauranter på fode efter nedlukningen. Foto: Ulf Svane.

Hoteller og restauranter rundtom i landet kæmper for at overleve, mens coronapandemien på 11. måned truer tusindvis af menneskers levebrød i hospitalitybranchen.

Problemerne er ikke mindst udtalte i København.

Ifølge seneste tal fra Wonderful Copenhagen har turismen i landets hovedstad haft en nedgang på omkring 77 pct. i internationale overnatninger i 2020. Samtidig forventes et tab i omsætningen i turismen på omkring 24 mia. kroner. Det svarer til skatteindtægter på i omegnene af 7,5 mia. kr.

»Det, der er afgørende nu, er, hvordan vi kommer ud på den anden side, og om vi formår at opretholde det, der gør byen interessant for rejsende,« siger adjunkt i byplanlægning ved Roskilde Universitet Jesper Pagh.

Her tænker han ikke mindst på restaurantscenen, som i årene før corona tiltrak tusindvis af rejsende. Ifølge en rundspørge foretaget i 2020 af brancheorganisationen Horesta er 40 pct. af de spisende gæster på de københavnske Michelin-restauranter under normale omstændigheder udenlandske turister.

Branchen har i det forgangne år også været udfordret af afstands- og arealkrav. Nogle virksomheder kunne godt nok genvinde lidt af det tabte, da der flere steder i landet blev givet dispensationer, som blandt andet gjorde det muligt at inddrage tilstødende parkeringspladser og andre arealer samt undtagelse for udeserveringsafgift.

Selv om vejret i Danmark ikke altid viser sig fra sin bedste side her i landet, så vil mange gæster alligevel sidde ude under en overdækning med deres frokost eller kaffe.

I København udløb denne mulighed imidlertid den 31. december, mens serveringsstederne er tvangslukkede. Horesta ønsker nu, at dispensationen forlænges, da det vil hjælpe dele af erhvervet i forbindelse med forårets forventelige genåbning og omsætningsmulighederne i sommeren, fortæller politisk direktør i Horesta Kirsten Munch.

»Selv om vejret i Danmark ikke altid viser sig fra sin bedste side her i landet, så vil mange gæster alligevel sidde ude under en overdækning med deres frokost eller kaffe. Vi hører fra flere af vores medlemmer, at det her har gjort en stor forskel for dem, og derfor vil det selvfølgelig være oplagt at forlænge muligheden for at hjælpe erhvervslivet og for at bevare arbejdspladser,« lyder det fra Kirsten Munch.

Hun mener, at effekten er dobbelt, da udeservering er med til at skabe liv i byerne og gøre dem attraktive at besøge for både lokale, andre danskere og udlændinge.

Hvornår det overhovedet bliver muligt at åbne for gæster, og hvornår udenlandske besøgende i større stil får lejlighed til at komme til Danmark, er dog uvist.

BRANCHENYT
Læs også