Erhverv

Velux-søsteren Dovista køber op for milliarder

Dovista, der ligesom Velux er ejet af den pengestærke VKR-koncern, køber giganten Arbonias vinduesvirksomhed. Med milliardopkøbet får Dovista, som i forvejen beskæftiger på den anden side af 4.000 medarbejder, over 2.500 nye ansatte.

Dovista-koncernen, som producerer facadevinduer og yderdøre, er bl.a. kendt for Velfac-vinduer. Med nyt opkøb får koncernen fire nye brands. Foto: Pressefoto

Det VKR-ejede Dovista køber vinduesvirksomhed, der skal skabe grobund for accelereret vækst i Europa, for over 2,5 mia. kr.

Den danske facadevindues- og dørkoncern, som bl.a. er kendt for brands som Velfac og Rationel, har købt virksomheden Arbonias vinduesdivision. Det oplyser Dovista i en pressemeddelelse. Opkøbet afventer konkurrencemyndighedernes godkendelse.

»Med købet får vi adgang til nye markeder, produkter og produktionskapacitet, og vi styrker vores samlede viden og kompetencer,« siger Allan Lindhard Jørgensen, adm. direktør i Dovista i pressemeddelelsen.

Dovista og VKR kort fortalt
  • Dovista Gruppen består af en stribe virksomheder, der producerer facadevinduer og yderdøre i Europa.
  • Dovistas ejer hedder VKR Holding, som også ejer producenten af ovenlysvinduer Velux samt Altaterra.
  • VKR er familie- og fondsejet. Den største aktionær er Villum Fonden, mens en stor del af stemmerne ligger hos familien, som er efterkommere af stifter Villum Kann Rasmussen.
  • Velux-stifteren Villum Kann Rasmussens sønner, Hans Kann Rasmussen og Lars Kann-Rasmussen, er som enkeltpersoner de største aktionærer i VKR Holding.
  • Villum Fondens formål er ifølge fondens fundats at virke for en række samfundsnyttige formål gennem videreførelse af stifterens virksomheder.

Prisen er ifølge en meddelelse fra Arbonia, som er børsnoteret, fastsat til mere end otte gange det forventede driftsresultat i 2020 (Ebitda), og det betyder, at den samlede pris forventes at ende på den anden side af 2,5 mia. kr.

Arbonias vinduesforretning har hovedsæde i Schweiz, og hovedmarkederne er Polen, Schweiz, Slovakiet og Tyskland.

Dovista har over 4.000 medarbejdere fordelt på otte lande - Danmark, Norge, Sverige, England, Tyskland, Irland, Polen og Litauen. Med opkøbet vil Dovistas medarbejderskare vokse mere end 50 pct., da over 2.500 nye medarbejdere følger med.

VKR Holding, som ud over at eje Dovista også ejer Velux, har bidraget med de finansielle muskler til opkøbet og står for finansieringen.

VKR Holding har de seneste år været på udkig efter opkøbsemner. VKR’s adm. direktør Mads Kann-Rasmussen har i den forbindelse sagt, at koncernen helst vil investere i opkøb gennem forretningsområderne, fordi det skaber synergier. Opkøbet af Arbonias vinduesforretning er netop et eksempel på et sådant opkøb.

Dovista kalder først og fremmest opkøbet, som udvider koncernens brandportefølje med fire nye brands, for offensivt. Efter opkøbet vil Dovista ifølge Allan Lindhard Jørgensen være en betydende producent af facadevinduer og -døre i Europa.

»Og vi har mod på mere. Opkøbet betyder, at vi kan opnå yderligere skalafordele og fortsætte med at industrialisere vores værdikæde. Det skaber et stærkt afsæt for vækst både i nuværende og nye markeder,« siger Dovista-direktøren i pressemeddelelsen.

Læs også
Top job