Erhverv
BREAKING

Nyhed: En »one time experience« lakker mod enden for coronakrisens købmænd. Nyhed: Danske aktier i bunden over verdens bedste aktiemarkeder lige nu. Nyhed: Europa går ikke i stå, hvis Putin lukker for gassen.

Ro i Novo efter brexit: Vi har forberedt os i fem år

I Danmarks mest værdifulde selskab giver brexit ikke anledning til de store bekymringer. Vi har forberedt os på alle tænkelige scenarier.

Medicinalselskabet Novo Nordisk er ifølge selskabet selv helt klar til at håndtere brexit. Foto: PR Novo Nordisk

Novo Nordisk har været forberedt til tænderne, og derfor kommer brexit næppe til at få den store betydning. I hvert fald ikke her og nu.

Det er meldingen fra Danmarks mest værdifulde selskab, efter at en endelig aftale efter knap fem år endelig faldt på plads kort før jul.

»Vi har forberedt os på brexit gennem de sidste fem år og har lagt planer for enhver tænkelig situation. Vores britiske lagre af medicin er forøget, og vi har sikret yderligere fragtkapacitet, så forsyningerne til Storbritannien kan opretholdes. Vi arbejder desuden tæt sammen med den britiske regering og sundhedsministerium for at sikre, at patienters interesser prioriteres højt,« udtaler Troels Rye-Andersen, VP for Global Public Affairs i Novo Nordisk, i en kommentar.

Den store aftale, der i udkastet strækker sig over intet mindre end omkring 2.000 sider, beskriver, hvordan briterne fremover kan fortsætte med at eksportere til EU uden kvoter og toldsatser. Det har for mange været en enorm lettelse, ikke mindst for tusindvis af virksomheder og den britiske nationaløkonomi.

»Som den største leverandør af insulin til Storbritannien har Novo Nordisk en forpligtelse til at sikre, at vores medicin når ud til patienterne, også efter brexit den 1. januar,« udtaler Troels Rye-Andersen.

Også Coloplast, hvor Storbritannien er et af koncernens største markeder næsten på størrelse med USA, forholder man sig indtil videre rolig.

Ifølge koncernfinansdirektør Anders Lonning-Skovgaard har Coloplast i de seneste år forberedt sig på en række mulige scenarier, herunder også et muligt ’hard brexit’. Det er sket for at mindske indvirkningen på det højt prioriterede marked

»Med den aftale, der nu er landet, forventer vi dog ikke, at det har nogen væsentlige indvirkninger – og slet ikke med de forholdsregler, vi allerede har taget,« udtaler han i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Som eksempel har vi, for at modstå eventuelle forsinkelser ved grænseovergangen, etableret et ekstra lager i Storbritannien med produkter svarende til otte ugers leverancer for at sikre, at vores brugere altid har adgang til deres produkter.«

I Novo Nordisk ønsker ingen at komme med kommentarer til, hvordan brexit økonomisk forventes at påvirke forretningen.

Læs også
Top job