Serier

Coronakrisen: Der skal være længere mellem kunderne i butikkerne

Nye restriktioner betyder, at alle dagligvarebutikker, som ikke er omfattet af tvangslukning i detailhandlen, skal sikre, at der er to meter mellem kunderne.

Corona rammer verden
Der skal med nye restriktioner være mere plads mellem kunderne, når de står i kø i dagligvarebutikkerne. Arkivfoto: Mads Frost

Dagligvarebutikker og supermarkeder er klar til hurtigt at omstille sig til de nye krav om længere afstand mellem kunderne, også når de står i kø. Fremover er kravet to meter både i butikker og det offentlige rum.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen har meddelt kravet tirsdag eftermiddag på et pressemøde om coronakrisen.

Flere dagligvarekæder melder, at netop det i kampen mod coronasmitten kan blive ret enkelt at indføre. En del butikker har nemlig gennem 2020 rullet en sådan markering om afstand på op mod to meter ud.

Lige nu er en stor del af detailhandlen tvangslukket. Butikker, der hovedsagligt sælger dagligvarer, må dog fortsat holde dørene åbne. Det betyder, at de nye krav er rettet mod hyper-/supermarkeder, discountbutikker og apotekere samt bl.a. Matas, Normal, ostehandlere, slagtere vinbutikker og blomsterforretninger, der alle tæller med i dagligvarehandel.

Hos Coop Danmark fastslår informationschef Lars Aarup, at der allerede i mange af koncernens ca. 1.050 dagligvarebutikker er markeret afstandskrav i kassekøen, som lever op til de to meter.

»Det gjorde vi allerede i foråret, da det passer med en kundevogn med 1,5-2 meter. Det kan godt være, at vi skal ændre og tilpasse afstandsmarkeringerne i gulvet nogle steder, men opgaven er til at overskue for os,« siger Lars Aarup.

Coop:
  • Coop Danmark driver kæderne Kvickly, Superbrugsen, Dagli’Brugsen, Irma, Fakta og Coop 365 med aktuelt tilsammen 1.030 butikker.
  • 345 selvstændige brugsforeninger driver tilsammen 405 af Coops butikker.
  • Ud over dagligvarer har Coop en række andre aktiviteter, bl.a. inden for ejendomme, butikskæden FDB Møbler og en kaffefabrik i Kenya.
  • Dertil kommer onlinehandel.
  • Koncernen ejes af 1,8 mio. medlemmer.

Han peger dog på, at i butikker med flere kasselinjer kan der være en udfordring med to meter mellem kø-rækkerne. Det vil Coop nu vurdere, hvordan kan løses, når reglerne i de nye restriktioner er udsendt.

Hos Matas - med 262 danske butikker - lyder meldingen også, at kæden nok let vil kunne leve op til de nye afstandskrav, der indføres som led i skærpede restriktioner.

»Vi har allerede i praksis regnet med to meter i de fleste butikker, hvor der også er sat plexiglasskærme op ved kasserne. Hvis der er enkelte steder, hvor afstandsmærkaterne i gulvet skal flyttes, så de passer med to meter, gør vi det straks,« siger kommunikationschef Klaus Fridorf, Matas.

Hos Dagrofa - med bl.a. kæderne Meny og Spar - er der tirsdag eftermiddag sat fart i tilpasninger efter de nye krav om afstand mellem kunderne.

»Vi har, siden de første restriktioner blev indført, levet op til dem og fulgt alle myndighedernes anbefalinger. Det fortsætter vi naturligvis med. Desuden opfordrer vi stadig vores kunder til at tage hensyn, handle så få ad gangen som muligt, spritte hænder og bære værnemidler,« skriver kommunikationskonsulent Casper Suk Thorlacius, Dagrofa, i en mail.

Dagrofa:
  • Dagrofa har lidt over 500 butikker i sine kæder, Meny, Spar, Min Købmand samt Let-Køb. Desuden leveres dagligvarer til kiosker og andre eksterne kunder.
  • Koncernen omfatter også aktiviteter med engrosforretninger og foodservice.
  • Ejes af Norges Gruppen med 48 pct., KFI Erhvervsdrivende Fond 42 pct. og selvstændige købmænd med 10 pct.

I organisationen Dansk Erhverv peger adm. direktør Brian Mikkelsen i en kommentar til de nye restriktioner på, at det kan blive en udfordring for både en del butikker og kunder, at afstandskravet forhøjes fra én til to meter.

»Nu skal vi have en drøftelse med myndighederne om, hvordan vi sammen får håndteret kravet bedst muligt,« udtaler Brian Mikkelsen.

Læs også
Top job