Serier

Nyhed: Mød manden, der ligner Lundbecks nummer to. Nyhed: Velhaverforvalter køber op i »tophysterisk marked«. Nyhed: Dansk sværvægter vil lave en "Ørsted". Analyse: Sådan overlever du bedst det næste økonomiske chok.

Cheføkonom: Nye restriktioner forværrer næppe økonomien - bare mere bøvl

Dansk Erhverv vil i dialog med regeringen om, hvordan man sammen får håndteret afstandskravet i butikker.

Corona rammer verden
Der skal være større afstand mellem kunderne, når man handler i eksempelvis supermarkeder som her en Føtex. Afstandskravet øges fra en til to meter. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Regeringen har tirsdag sænket forsamlingsloftet fra 10 til fem personer, og samtidig skal de butikker, der stadig må holde åbent, sørge for et større afstandskrav mellem kunderne.

Det gælder fra onsdag den 6. januar. og til og med den 17. januar.

Ændringerne har stort set været kendt gennem det meste af dagen, og ifølge cheføkonom Niklas Praefke fra Ledernes Hovedorganisation ændrer det ikke meget for Danmarks økonomi.

»Jeg ser ikke de nye restriktioner som meget værre end de eksisterende for økonomien som helhed, men de vil givetvis give en del bøvl i de enkelte virksomheder og butikker. I forvejen er store dele af økonomien lukket ned, og danskerne skal stadig have deres dagligvarer,« siger Niklas Praefke.

Hos interesseorganisationen Dansk Erhverv er man positiv indstillet over for de nye stramninger om afstandskrav, selv om det kan blive udfordrende at indføre.

»Når det gælder afstandskravet i butikker, så er der ingen tvivl om, at det bliver en udfordring for både de handlende og for butikkerne at imødekomme. Nu skal vi have en drøftelse med myndighederne om, hvordan vi sammen får håndteret kravet bedst muligt,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Til gengæld er Dansk Erhverv glad for, at daginstitutionerne forbliver åbne.

»Vi så i foråret, hvor meget det betyder for virksomhederne, at de ansatte har mulighed for at få passet deres børn, mens de arbejder. Mange har ekstraordinært travlt i disse dage, så det er af stor vigtighed, at institutionerne forbliver åbne,« siger Brian Mikkelsen.

Ændringerne af forsamlingsloftet sker efter henstilling fra Statens Serum Institut, der har anbefalet det ændrede antal for forsamlinger i det offentlige rum.

For detailhandlen betyder de nye krav, at afstanden mellem kunderne skal være to meter mod det tidligere krav om blot en meter.

Det er typisk den skiltning, der ses klistret på gulvene ved køerne til kasserne i dagligvarebutikkerne.

»Selvom vi kan se lys for enden af tunnelen, skal vi ikke tage fejl af, at det bestemt er alvor det her. Der venter sandsynligvis en langvarig nedlukning foran os, som i værste fald kan blive længere end i foråret, og på trods af at sigtbarheden er større, og kompensationsordningerne er blevet genindført, så kommer den nye nedlukning til at koste arbejdspladser,« siger Niklas Praefke.

Læs også
Top job