Serier

Daginstitutioner forbliver åbne trods pres fra pædagoger

Nye restriktioner indeholder ikke lukning af daginstitutioner. Støtteparti kalder det en "bekymrende løsning".

Corona rammer verden

En lukning af daginstitutionerne var ikke en del af regeringens nye restriktioner, der blev præsenteret på et pressemøde tirsdag.

Børnehaver og vuggestuer er afgørende for, at virksomheder og myndigheder kan fortsætte deres arbejde. Det er sammen med sundhedsanbefalingerne årsag til, at daginstitutioner ikke lukkes, lyder begrundelsen.

- Vi lytter til myndighederne i forhold til sundhedsanbefalingerne. Men vi har brug for, at der er mange personalegrupper, der kan møde frem på arbejde, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Støttepartierne Enhedslisten og SF har ellers opfordret til, at daginstitutionerne skulle gå over til nødpasning som i foråret.

SF’s børneordfører, Jacob Mark, skriver på Twitter, at der er valgt en ”bekymrende løsning”.

- Ingen krav om nødpasning eller mundbind ved aflevering. Men opfordring til forældre om at holde børn hjemme, hvis muligt. Og institutionerne skal dele op i mindre grupper og ellers lukke.

Hos pædagogernes fagforening, Bupl, undrer man sig over, at daginstitutionerne ikke skulle gå over til nødpasning.

- Vi har hidtil hørt, at niveau 5 i beredskabet var så alvorligt, at man ville gå over til nødpasning. Så det overrasker os, at vi skal køre videre på fuld damp, siger Elisa Rimpler, formand for Bupl.

- Men når det er sagt, så er det vigtigt for mig at sige, at pædagoger selvfølgelig går på arbejde, som vi skal, og er der for børnene.

Elisa Rimpler opfordrer forældre til at hente og aflevere udendørs eller bruge mundbind, når de kommer indenfor.

Initiativer er dog på vej på børneområdet. Det skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på Facebook.

- Nok lukker daginstitutionerne ikke, men der kommer nyt i forhold til test og vacciner til personale, små og faste grupper, afstandskrav for forældre samt anbefaling om udeaflevering, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil.

Mette Frederiksen siger på pressemødet, at der skal udvikles modeller for lyntest af personalet i daginstitutioner.

Hos Bupl er man glade for, at ministeren har lyttet til pædagogerne.

- Det er en god idé, hvis vi kan få en hurtigere adgang til test, og at vi også kigger på, hvordan man kan lave yderligere tiltag til at sikre tryghed for børnene og pædagogerne, siger Elisa Rimpler.

Ifølge Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, skal personalet dog ikke forvente at komme foran i vaccinekøen.

- Ældre og sårbare vil være de først prioriterede i vaccinationskøen, siger han på pressemødet.

Læs også
Top job