Erhverv

Disse nye tal viser, at der var lys i vintermørket for danske virksomheder - men det kan snart blive slukket igen

Den såkaldte erhvervstillid er steget, og for flere sektorer var tallene for december bedre end inden krisen. Der er dog et stort men med de nye tal.

Danmark blev lukket ned i december, og den unge del af befolkningen blev opfordretet til at blive testet for at bryde smittekæder. Nu har en ny og mere smitsom variant fået regeringen til at indføre flere restriktioner.  Foto: Valdemar Ren

På overfladen er de danske virksomheder kommet ind i 2021 med optimisme. Den såkaldte erhvervstillid for erhvervslivet steg i december til 96,5 mod 88,2 i november, viser tal fra Danmarks Statistik. Fremgangen var faktisk så stor, at indikatorerne for tre af fire sektorer er tilbage på niveau med tiden inden krisen.

Der er bare et men.

»Det er jo et lille lyspunkt i en på alle måder mørk tid. Men tallene er indsamlet før de seneste restriktioner, og der er fortsat et stykke vej tilbage til et normalt niveau. Det hul, coronapandemien gravede i starten af foråret, er vi derfor stadig meget langt fra at være ude af,« lyder det i en kommentar fra Morten Granzau, der er chef for økonomisk politik og analyse i Dansk Industri.

Netop på grund af det faktum, at det meste data er indhentet i begyndelsen af december har man også svært ved at glæde sig over dagens tal i Dansk Erhverv.

»Ser vi videre ind i 2021, må vi nok desværre berede os på et markant fald i erhvervstilliden. Restriktionerne er løbende blevet strammet markant og er nu på niveau med i foråret,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv i en kommentar.

Dansk Erhverv vurderer, at ca. 17 pct. af alle jobs i den private sektor er berørt af restriktionerne, hvilket svarer til ca. 345.000 jobs.

Størrelsen på den kommende nedtur som følge af de nye restriktioner vil i høj grad afhænge af, hvor lang tid de er gældende, lyder det fra Ledernes Hovedorganisation.

»Lige nu tyder det desværre ikke på, at restriktionerne bliver lettet eller ophævet foreløbigt. Sidste år skulle vi helt frem til maj, før f.eks. restauranterne kunne åbne igen, og jeg har svært ved at se, at andre forhold end en hurtigere vaccineudrulning kan gøre os i stand til at åbne hurtigere i år. Desværre står en voldsom knaphed på vaccinedoser i vejen for en hurtig udrulning,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation i en kommentar.

Da coronakrisen første gang ramt i foråret faldt den samlede erhvervstillid fra 95,5 i marts til 50,5 i april. Det var et lavere niveau end under finanskrisen, og det var samtidig også den laveste måling siden denne statistik for første gang så lyset i 1985

BRANCHENYT
Læs også