• Opdateret 07/01/2021 kl. 11:25
Erhverv

Bagmandspolitiet tiltaler Sanjay Shah i udbyttesag

Britisk forretningsmand med bopæl i Dubai er blevet tiltalt for udbyttesvindel for mere end 9 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Sanjay Shah, der er mistænkt for at være involveret i svindel med udbytteskat. Foto: PR

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale blot bagmandspolitiet – har rejst tiltale mod den britiske forretningsmand Sanjay Shah for svindel med udbytteskat for 9,6 mia. kr.

Det fremgår af en en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden.

SØIK nævner ikke Sanjay Shah ved navn, men skriver, at der er tale om en britisk statsborger med bopæl i Dubai. Det er netop her, britiske Sanjay Shah bor, og han har gennem hele sagen været betragtet som svindelsagens absolutte hovedmand.

Ud over Shah har SØIK rejst tiltale mod yderligere en britisk mand, der betegnes som »håndlanger«.

»Der er tale om ekstremt alvorlig og meget omfattende kriminalitet begået mod den danske stat, og vi mener, at de to tiltalte har begået et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet sig til mere end 9 mia. kr. fra den danske statskasse. På baggrund af en særdeles omfattende og kompleks efterforskning har vi derfor i dag rejst tiltale for groft bedrageri og forsøg på bedrageri for i alt 9,6 mia. kr. mod de to britiske statsborgere i et af hovedsporene i udbyttesagen,« siger Per Fiig, fungerende statsadvokat i SØIK, i pressemeddelelsen.

Sagen har været efterforsket siden 2015, da det pludselig gik på for skattevæsenet, at man uretmæssigt havde udbetalt milliarder af kroner i refusion af udbytteskat til et netværk af forretningsfolk og selskaber i flere lande.

Sanjay Shah har tidligere indrømmet, at han har været med til at trække over 7 mia. kr. ud af den danske statskasse gennem spekulation i udbytteskat. Det skete gennem nøje tilrettelagte handler med en aktie omkring udbyttebetalinger – såkaldte cum/ex-handler. Resultatet af handlerne var, at flere parter kunne søge udbytteskatterefusion på den samme aktie.

Shah har samtidig fastholdt, at alt er foregået lovligt, og at han blot har udnyttet et hul i lovgivningen.

Omvendt har Skattestyrelsen vedvarende fastholdt, at der var tale om et stort svindelnummer baseret på bl.a. falske dokumenter, og at de selskaber, der fik refunderet udbytteskat, aldrig havde ejet de aktier, som de fik udbytteskatten retur på.

Udenlandske aktionærer kan i visse situationer få refunderet udbytteskat helt eller delvist med baggrund i internationale beskatningsaftaler. Selskaberne hævdede over for skattevæsenet, at de ejede aktier i en lang række danske børsnoterede selskaber som Novo Nordisk, Vestas og Carlsberg, og de bad om at få udbytteskatten retur, uden at skattevæsenet undersøgte nærmere, om der var realiteter bag.

SØIK mener, at de to briter har organiseret falske refusioner for over 9 mia. kr. fordelt på over 3.000 selskaber.

Under efterforskningen er det lykkedes bagmandspolitiet at beslaglægge værdier for omkring 3 mia. kr., men der er praksis for, at man deler sådanne beslaglæggelser med det land, hvori de har fundet sted, og statsadvokat Per Fiig betegner det som næsten umuligt at få alle de penge, som Danmark angiveligt er blevet franarret, igen.

Skattevæsenet har opgjort det samlede tab til mindst 12,7 mia. kr.

»Vi arbejder selvfølgelig fortsat på at tage alle de værdier, vi kan komme i nærheden af, så vi får så mange af pengene som overhovedet muligt tilbage til statskassen, hvor de hører hjemme. Og vi fortsætter jagten, selvom der nu er rejst tiltale i et af sagens hovedspor,« siger Per Fiig.

Ifølge SØIK har de to briter organiseret et setup af 24 selskaber i Malaysia og 224 amerikanske såkaldte pensionsplaner, der er små pensionsselskaber for ofte selvstændige, der bruger dem til at spare op til pensionen på særligt fordelagtige skattevilkår.

De har yderligere den fordel, at de ifølge beskatningsaftalerne mellem Danmark og USA ikke skal betale dansk skat på udbytter fra danske selskaber. Derfor har de henvendt sig til skattevæsenet og bedt om at få enorme summer refunderet i udbytteskat på aktier, som de ifølge de danske myndigheder altså slet ikke ejede.

Derudover indgår mere end 70 selskaber fra bl.a. de Britiske Jomfruøer, Cayman Islands, De Forenede Arabiske Emirater og Storbritannien i sagen.

SØIK fortsætter efterforskningen mod andre bagmænd, ligesom der kan komme flere tiltaler i Sanjay Shah-komplekset. Sidstnævnte forventer SØIK at tage stilling til i løbet af nogle måneder, mens efterforskningen af den mulige svindel for det resterende beløb op til 12,7 mia. kr. kommer til at vare længere tid endnu.

Danmark er ikke det eneste land, der hævder at være franarret store summer i svindel med udbytteskat, og sagen har derfor været efterforsket i et internationalt samarbejde med Storbritannien, Tyskland og Belgien.

Briterne er tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed, der som udgangspunkt har en strafferamme på otte års fængsel. Bagmandspolitiet vil dog forsøge at få dem dømt efter en særlig paragraf i straffeloven, der i ekstraordinære tilfælde kan udløse op til 12 års fængsel.

Sagen er rejst ved Retten i Glostrup, men den er endnu ikke berammet, og det er derfor usikkert, hvornår den kommer for.

Sanjay Shahs talsmand Jack Irvine oplyser, at hverken Shah eller hans advokater har flere informationer end medierne. Ifølge Irvine afviser Sanjay Shah fortsat at have gjort noget forkert, og han understreger, at han har fået professionel rådgivning, inden han gennemførte de handler, politiet nu betegner som bedrageri.

Sanjay Shah lever i luksus på den kunstige palmeø Palm Jumeirah i Dubai. Danmark har ingen udleveringsaftale med Dubai. Shah har dog tidligere udtalt til dagbladet Børsen, at han vil møde op til en straffesag i Danmark, hvis det måtte komme dertil.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.