Serier

Jesper Rangvid: Regningen for coronakrisen er steget med 200 mia. kr.

Coronakrisen kan ende med at blive dyrere for samfundet end finanskrisen. Det vurderer CBS-professor Jesper Rangvid.

Corona rammer verden
Professor Jesper Rangvid vurderer, at coronakrisen kan blive dyrere end finanskrisen. Arkivfoto

På blot en måned er regningen for coronakrisen og de massive nedlukninger, som fortsat præger store dele af samfundet og dansk erhvervsliv, vokset med 200 mia. kr.

Det kan sende regningen for coronakrisen helt i vejret og resultere i, at krisen bliver dyrere end finanskrisen.

Det skriver Børsen på baggrund af en vurdering fra Jesper Rangvid, professor ved CBS.

For omkring en måned siden kom professoren med sin første vurdering af, hvad coronakrisen ville komme til at betyde for dansk økonomi. Dengang lød regningen ifølge Jesper Rangvid på 336 mia. kr., men siden er endnu en smittebølge skyllet ind over Danmark, og derfor vurderer professoren nu, at krisen vil koste samfundet 536 mia. kr.

Ifølge Børsen svarer det til, at omkostningen for hver enkelt dansker er vokset fra 60.000 kr. til 90.000 kr.

»Vi ser lige nu den anden bølge, og at den medfører den her forfærdelige sundhedskrise, hvor folk dør og bliver syge, og hvor Danmark bliver lukket ned. Det får nogle helt umiddelbare økonomiske konsekvenser, men også den konsekvens, at der går længere tid, før genopretningen kommer i gang, og den kommer også til at gå langsommere,« siger Jesper Rangvid til mediet.

I slutningen af 2020 viste en ny udgave af Økonomisk Redegørelse ellers, at dansk økonomi i 2021 ventes at vokse med 2,8 pct. efter et fald på 3,8 pct. forrige år. Dermed forudser redegørelsen, at tilbagegangen i dansk økonomi bliver mindre end først ventet.

Prognosen er dog forbundet med stor usikkerhed, fordi den er udarbejdet inden anden bølge af nedlukninger og stigende smittetal. Derfor understregede fungerende finansminister Morten Bødskov vigtigheden af fortsat at holde hånden under danske virksomheder og fortsætte tiltag, der kan sætte skub i økonomien.

»Med de tal, vi har nu, vil vores aktive finanspolitik og senest den grønne genstart holde hånden under 55.000 danske job næste år. Samtidig er det dog vigtigt at slå fast, at vi netop nu står i den mest kritiske og usikre situation siden marts med en ny bølge af smitte, som må ventes at påvirke økonomien negativt. Derfor er regeringens førsteprioritet fortsat at få Danmark og dansk økonomi så sikkert igennem krisen som muligt,« udtalte han i forbindelse med redegørelsen.

Læs også