Erhverv

Nye konkurstal overrasker positivt, men: »Vi må ikke glæde os for tidligt«

2020 blev langt fra så slemt som frygtet, når man ser på antallet af konkurser, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Der går typisk lidt over et halvt år fra, at en boligejer eller virksomhed stopper med at betale regningerne til, at boligen ryger på tvangsauktion eller virksomheden går konkurs.  Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Frygten for, at en tsunami af konkurser ville skylle ind over Danmark på grund af coronakrisen, er blevet gjort til skamme. 2020 endte med 5.614 erklærede konkurser, hvilket er det laveste niveau i fem år, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er en positiv overraskelse, at coronakrisen ikke har tvunget flere virksomheder til at dreje nøglen om. I begyndelsen af krisen så vi ellers, at flere virksomheder oplevede store fald i omsætningen, og det skabte stor frygt for, at virksomheder ville gå konkurs på stribe,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Af de 5.614 virksomheder, der blev erklæret konkurs var de 2.221 kategoriseret som aktive. En virksomhed bliver i konkursstatistikken betegnet som aktiv, hvis den har ansatte og/eller en omsætning på mere end 1 mio. kr. det seneste år forud for konkursen.

»Det må siges at være bemærkelsesværdigt. Regeringens omfattende hjælpepakker har holdt hånden under virksomhederne og tusindvis af jobs. I december steg konkurserne en tand, men befandt sig stadig på et lavt niveau,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Antallet af konkurser i 2020 har resulteret i, at flere end 12.000 fuldtidsstillinger er gået tabt. Hvorfor det ikke er gået værre, er økonomerne enige om.

»Forklaringen ligger blandt andet i, at man fra politisk side hurtigt har været ude med hjælpepakker til at understøtte økonomien. Dertil har man fra politisk hold givet virksomheder mulighed for at udskyde momsbidrag og a-skat, hvilket også har afholdt flere for at dreje nøglen om,« skriver Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Det er ikke kun forklaringen, økonomerne er enige om. De peger også på, at tallet vil stige i den kommende tid.

»Vi må ikke glæde os for tidligt. Vi står midt i en endnu mere omfattende nedlukning end i foråret, og jeg frygter desværre, at nedlukningen godt kan blive langvarig, hvis vaccineudrulningen ikke kommer op i gear,« lyder det fra Niklas Praefke.

I Arbejdernes Landsbank peger man på, at ca. 10 pct. af virksomhederne vurderede, at der var en risiko for, at de måtte dreje nøglen om. Vel at mærke inden de nye restriktioner.

»Dansk økonomi var grundlæggende robust op til krisens indtræden, og økonomien har derfor også vist sig modstandsdygtig. Vi kommer dog ikke uden om, at den nyeste smittebølge og dertilhørende nedlukning gør ondt på økonomien, hvorfor der vil komme flere konkurser i 2021 end i 2020,« skriver Anders Christian Overvad.

BRANCHENYT
Læs også