Erhverv

Amsterdam lukker sine marihuana coffee shops for turister

I et opgør med masseturisme og organiseret kriminalitet vil kun hollandske statsborgere få lov til at besøge Amsterdams coffee shops.

Amsterdams bogmester vil sætte en stopper for cannabis-turismen til byen ved at forbyde turister adgang til cofffee shops fra næste år. Foto: Steven Senne/AP

Amsterdam vil til næste år udelukke turister fra byens mange coffee shops. Kun borgere med hollandsk statsborgerskab vil blive tilladt adgang.

Det er byens borgmester, der har stillet lovforslaget, som bliver bakket op af det lokale politi og offentlige anklagere, skriver Bloomberg.

De berømte eller berygtede coffee shops i Amsterdam tilbyder kunderne forskellige former for cannabis og tiltrækker hvert år en meget stor strøm af turister - hovedsageligt med det formål at få lov til, at ryge hash lovligt.

»Cannabismarkedet er for stort, og det er overophedet. Jeg vil mindske cannabismarkedet og gøre det nemmere at håndtere. Bopælsbetingelsen er vidtrækkende, men jeg ser intet alternativ,« lyder det fra Femke Halsema, der er borgmester i Amsterdam.

57 pct. af de turister, der årligt besøger Amsterdam, angiver, at ”et besøg hos en coffee shop” er meget vigtig for at de overhovedet valgte at rejse til Hollands hovedstad.

Det populære turistmål har medført, at mange beboere i Amsterdam nærmest føler sig belejret af turister, og med dem er fulgt en række kriminelle, som tilbyder hårdere stoffer end cannabis.

Planerne om et forbud mod turister i coffee shops blev offentliggjort fredag. Det skal sætte gang i en politisk debat og forhandlinger med coffee shop-ejerne om overgangsordninger, inden det skal træde i kraft næste år.

Amsterdam har 166 coffee shops, og den lokale efterspørgsel kan kun understøtte 68 af dem, viser en regeringsundersøgelse.

Før coronakrisen, og den omfattende lockdown, tiltrak Amsterdams kendte red-light district over en million besøgende hver måned. Det er flere end antallet af indbyggere i byen.

»Coffee shops, især i centrum, lever stort set udelukkende af turister. Stigningen i turismen har kun øget efterspørgslen og tiltrækker kriminelle, der sælger hårdere stoffer,« siger Femke Halsema.

Lignende tiltag mod masseturisme og de kriminelle er tidligere indført i andre byer som Maastricht og Den Bosch, skriver Bloomberg.

Læs også
Top job