Erhverv

Præsident-ballade får kæmpefirmaer til at lukke for donationskassen

Efter sidste uges politiske uro har flere store selskabet valgt at fjerne støtten til republikanske kongresmedlemmer.

Demonstranter lykkedes i sidste uge med at trænge ind i kongresbygningen, og en ceremoniel valgbekræftelse måtte derfor udsættes. Win McNamee/Getty Images/AFP

I amerikansk politik er der tradition for, at store firmaer og organisationer viser deres støtte til de politiske partier, de er tilhængere af.

Sidste uges optøjer foran kongresbygningen i Washington og det faktum, at en række republikanske kongresmedlemmer stemte for at vælte valgresultatet, har dog fået flere store virksomheder til at trække deres støtte til det republikanske parti tilbage.

Dette skriver CNN.

Ifølge mediet er den store bank Citigroup sammen med blandt andet forsikringsselskabet BlueCross BlueShield og hotelkæmpen Marriott blandt de selskaber, der har trukket deres økonomiske støtte til republikanske kongresmedlemmer tilbage.

Wall Street Journal tilføjer desuden, at også storbanken JPMorgan Chase & Co. har trukket sin støtte.

»Vi har taget de destruktive begivenheder ved kongressen, som skulle underminere et legitimt og fair valg, til efterretning, og vi vil derfor stoppe for politiske donationer fra vores politiske komité til dem, der stemte imod godkendelsen af valget,« siger Marriott ifølge CNN i et statement.

Balladen ved Kongressen opstod midt i sidste uge, hvor en flok demonstranter trængte ind i kongresbygningen i Washington, mens kongresmedlemmerne var i fuld gang med en ceremoniel optælling af stemmer, som skulle bekræfte Demokraternes Joe Biden som den nye præsident i USA.

En flok demonstranter blev af den amerikanske præsident Donald Trump opfordret til at trave fra en forsamling foran Det Hvide Hus mod Kongressen. Demonstranterne nøjedes dog ikke med at troppe op ude foran, og i stedet lykkedes det dem via bl.a. smadrede vinduer at komme forbi vagterne og storme den store bygning.

Fire personer mistede livet under den voldelige demonstration, som af flere topledere verden over blev betragtet som en fiasko for demokratiet.

Læs også