Erhverv

Danskerne grænsehandler for milliarder

Uden grænsehandel er der ifølge en analyse fra Dansk Erhverv mulighed for en meromsætning i danske butikker på 3,5 til 5,8 mia. kr. om året.

Ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv handler danskerne for flere milliarder i grænsebutikkerne. Foto: Jens Dresling

Forårets lukning af den dansk-tyske grænse som følge af coronapandemien har ifølge Dansk Erhverv givet mulighed for at tegne det første reelle billede af, hvor mange penge danskere bruger i grænsebutikkerne.

Og det er milliarder, der er tale om. For mens grænserne var lukket for grænsehandlende i foråret 2020, steg omsætningen af såkaldte nydelsesmidler i de danske butikker med 10-16 pct., viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

På et år vil et tilsvarende løft i salget af nydelsesmidler betyde en meromsætning på 3,5 til 5,8 mia. kr. i de danske butikker, viser analysen.

Nydelsesmidler

- Slik

- Chokolade

- Sodavand

- Øl

- Vin

- Spiritus.

- Tobak er altså ikke inkluderet.

Desuden ville det over et år også give merindtægter fra moms og punktafgifter på 1,2 til 1,9 mia. kr. til den danske statskasse.

»Analysen er interessant, fordi vi med grænselukningen for første gang ser, hvor mange penge danskerne bruger i danske butikker, når de ikke kan køre over grænsen,« siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse og uddyber:

»Tidligere har omfanget af grænsehandlen været baseret på skøn fra Skatteministeriet. Og det er flere milliarder i omsætningsstigning, der er er tale om. For første gang har vi fået reelle tal på omfanget af grænsehandlen.«

Der var i de danske butikkers meromsætning store geografiske spænd i, hvor meget der var at komme efter.

Ifølge analysen hang meromsætningen i høj grad sammen med, hvor dyrt det er at komme til grænsen fra lokationen. I kommunerne Tønder og Aabenraa, som ligger nær grænsen, var omsætningen af nydelsesprodukter under nedlukningen således mere end fordoblet set i forhold til året før.

I de 10 kommuner, hvor det er dyrest at komme til grænsen, steg omsætningen af nydelsesmidler derimod i gennemsnit med 17 pct.

BRANCHENYT
Læs også