Erhverv

Fynske Orana har solgt frugtprodukter for langt over 300 mio. kr.

Der har været gang i salget hos fynske Orana A/S, der sælger frugtkoncentrater for mere end 300 mio. kr.

Direktør Niels Østerberg fra virksomheden Orana i Rynkeby.
Fra produktionen af Solita juice.

Det fynske familiefirma Orana A/S, der laver guld på frugtkoncentrater til alverdens forskellige produkter, har i regnskabet for 2019/2020 noteret sig en omsætning på over 55,5 mio. dollars svarende til lige knap 340 mio. danske kr.

Omsætningen er omkring 30 mio. kr. større end i det foregående regnskab.

Orana fremstiller frugtkoncentrat og frugtekstrakt til fødevareindustrien, der anvender det i drikkevarer, mejeriprodukter, is og bagværk. Selskabet tapper også juice og saft på flasker for en lang række kunder. Det andet forretningsben er frugtsirup, juice, marmelade og forarbejdet frugt til bl. a. restauranter og cafeer.

I Danmark er navnet Orana ukendt, men de fleste kender den smag, som virksomheden leverer. Eksempelvis er det ekstrakt fra Orana, der er med til at give den karakteristiske smag i sodavanden Tuborg Squash.

Salget foregår primært i Mellemøsten, Asien, Afrika og Europa, og det fynske selskab har underselskaber placeret i alverdens afkroge af verden. Eksempelvis har gruppen afdelinger i Indien, Kenya og Egypten.

Selvom det fynske selskab, der er ejet og drevet af familien Østerberg med Niels Østerberg på direktørposten, har solgt frugtprodukter for flere penge end nogensinde før, er udviklingen på bundlinjen dog ikke helt fulgt med.

I regnskabet for 2019/2020 noterer Orana A/S således et overskud på ca. 7 mio. kr., hvilket er omkring 1 mio. kr. mindre end sidste år, hvor der blev tjent omkring 8 mio. kr.

Den primære årsag til faldet i indtjeningen er ifølge ledelsesberetningen den igangværende coronakrise.

»Profitten for regnskabsåret er tilfredsstillende, men grundet covid-19 er den ikke inden for vores forventninger,« skriver ledelsen i regnskabets ledelsesberetning.

Coronakrisens negative effekter forventes også at påvirke det næste regnskabsår, hvor ledelsen forventer en lille stigning i salget, mens bundlinjen forventes at ramme nogenlunde samme niveau.

Egenkapitalen i Orana A/S er i 2019/2020-regnskabet på 8,1 mio. dollars svarende til knap 50 mio. danske kr.

Adm. direktør Niels Østerberg købte Orana i 1999.

BRANCHENYT
Læs også