Danske virksomheder: Vacciner skal i ekspresfart omsættes til rejsemuligheder
Det er afgørende for både turismen og industrien, at nye vaccinepas bliver anerkendt på tværs af grænser, lyder det fra danske virksomheder.
Der er akut brug for et system, der giver coronavaccinerede grønt lys til at rejse i hele verden. Ellers bliver den hårdt pressede turistindustri bombet endnu længere tilbage, og danske industrivirksomheder vil få bank af udenlandske konkurrenter.
Sådan lyder det fra en stribe danske virksomheder, der har store udfordringer som følge af de aktuelle rejserestriktioner.
»Det er rigtigt, rigtig vigtigt for vores branche, at der bliver en form for konform dokumentation, som folk kan vise, når de skal ind i de forskellige lande, så det skaber mulighed for at rejse igen,« siger Peter Haaber, adm. direktør i hotelkæden Zleep Hotels.
Også i industrien skaber rejsebegrænsninger store problemer.
»Det, der påvirker os mest, er at vi ikke kan rejse. Det gælder teknikere, servicefolk, ingeniører og udviklingsfolk, men det er også ledelsen og sælgere, der skal ud at se på nye ordrer,« siger Bjarne Foldager, adm. direktør i MAN Energy Solutions, der producerer motorer til skibe.
Det, der påvirker os mest, er, at vi ikke kan rejse.
Der er skrappe restriktioner på indrejse i de fleste lande i verden i øjeblikket. Men i erhvervslivet håber man på, at udbredelsen af vacciner igen kan øge aktiviteten. Det kræver dog, at rejsende kan dokumentere vaccination, og at dokumentationen anerkendes af indrejselandet.
Sundhedsministeriet oplyste i sidste uge, at danskere i løbet af januar vil kunne få et vaccinepas, når man er vaccineret mod covid-19.
Ifølge erhvervsorganisationen DI viser tidligere erfaringer, bl.a. med et tidligere coronatest-pas, at passet som regel gør det muligt at komme ind i andre europæiske lande. Men man kan stadig stå i situationer, hvor myndigheder ikke vil acceptere passet, især uden for EU. Og et udenlandsk vaccinepas giver ifølge Justitsministeriet pt. ikke adgang til Danmark.
I erhvervslivet håber man på globale løsninger, som landene gensidigt anerkender. F.eks. arbejder den globale flyorganisation IATA på at udvikle et digitalt pas, der indeholder passagerens test- og vaccinestatus.
»Der er nødt til at blive fundet nogle internationale løsninger for, at turismen kan komme tilbage på et fornuftigt niveau inden for en overskuelig fremtid, som er de næste 6-12 måneder. Danskere kan ikke gøre det alene,« siger Allan Agerholm, formand for turismeorganisationen VisitDenmark.
Der er nødt til at blive fundet nogle internationale løsninger for, at turismen kan komme tilbage på et fornuftigt niveau.
MAN Energy Solutions oplever, at udenlandske konkurrenter forsøger at udnytte, at MAN har langt sværere ved at komme ud til kunder i udlandet.
»Mange lande rundt om i verden bruger jo den her situation til at sige: ”Hvordan kan vi styrke konkurrencepositionen for vores egne firmaer?”. Hvis du tager Kina, så ser de på, hvordan de kan bruge den her situation, hvor vestlige firmaer ikke kan komme ud til vores egne lokale firmaer, til at få en større del af kagen,« siger topchef Bjarne Foldager.
Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, påpeger at Danmarks hårdest ramte brancher, bl.a. rejsebureauer, flyindustrien og dele af hotel- og restaurationsbranchen, ikke bliver reddet af, at danskerne bliver vaccineret.
»Det er også meget vigtigt, at vi ser det på vores største eksportmarkeder og i de lande, hvor turisterne til Danmark kommer fra. Og det er meget usikkert, hvordan det forløb kommer til at være,« siger Tore Stramer.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Sundhedsministeriet.