Erhverv

Analytiker: Topchefs exit efterlader SAS i tomrum på kritisk tidspunkt

Opgaven med at genrejse SAS skriger på kontinuitet og indgående kendskab til SAS og luftfartssektoren, vurderer Jacob Pedersen, aktieanalytiker i Sydbank.

Rickard Gustafson forlader SAS, og der venter en gigantisk opgave med at genrejse selskabet, vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Koncernchef Rickard Gustafsons afgang efterlader SAS i et tomrum på et kritisk tidspunkt med store strategiske udfordringer. Koncernen kan blive nødt til at se mod udlandet for at finde den rette afløser.

Det vurderer Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Han fremhæver, at der forude venter en gigantisk opgave med at genrejse SAS efter coronakrisen.

»Det her er bestemt ikke, hvad SAS har brug for. Tværtimod. Opgaven skriger på kontinuitet og indgående kendskab til både luftfartssektoren og SAS’ kompleksitet,« siger Jacob Pedersen.

Ifølge ham er situationen for SAS kritisk, selvom kassen er fyldt godt op efter en rekapitalisering.

»Flyene står stadig på jorden, og imens fosser penge ud af kassen. Halvdelen af medarbejderne er fyret, og forude venter en langstrakt genopretning, hvor de forretningsrejsende vil flyve markant mindre, og hvor alle flyselskaber har for mange fly til for få passagerer,« siger Jacob Pedersen.

Han mener, at indgående erfaring med luftfart og kendskab til kompleksiteten i SAS er uundværlige kompetencer for en ny topchef. Samtidig hæfter han sig ved, at selskabets koncernfinansdirektør Torbjørn Wist forlod selskabet i marts, så SAS skal ledes af nye ansigter på de to vigtigste poster.

Eftersom den svenske og danske stat er storaktionærer i SAS, vil det være naturligt, at topchefen kommer fra et af disse lande. Men den tradition kan ifølge Jacob Pedersen blive brudt.

»Det er store sko, der skal fyldes, og jeg udelukker ikke, at man kan blive nødt til at søge bredere,« siger Jacob Pedersen.

Han peger på, at Rickard Gustafson gennem vedvarende effektiviseringer lykkedes at skabe overskud i SAS i fem år i træk forud for covid-19-pandemien.

»Paradoksalt nok efterlader Rickard Gustafson med timingen for sin afsked SAS med et svækket fundament for at nå tilbage til det udgangspunkt, som han selv skabte forud for covid-19-pandemien,« siger Jacob Pedersen.

Læs også
Top job