Erhverv

Aktier: Ørsted i større fald efter svag prognose for 2021

Investorerne sender aktien ned med godt 5 pct., selv om Ørsted i går opjusterede sin indtjening for 2020 med over en mia. kr.

Ørsted havde gang i vindproduktionen i 2020, men udsigterne for driftsindtjeningen i 2021 er reduceret til niveauet 15-16 mia. kr. mod 18 mia. kr. i 2020. Foto: Ørsted

Energikoncernen Ørsted faldt kraftigt fra morgenstunden på Københavns Fondsbørs.

Aktien indledte de første timer med at falde med omkring 8,5 pct., og den store kursnedtur betød, at aktien blev sat i forlænget auktion.

Ved middagstid er aktien nede med omkring 5 pct. i forhold til kursen i går ved lukketid.

Faldet kommer oven på en ellers positiv nyhed fra i går om, at selskabet opjusterede sin indtjening for 2020 med en mia. kr.

Men den store kurspåvirkende nyhed var, at Ørsted forventer en langt lavere indtjening i 2021 end i 2020.

Forventningerne lød på 15-16 mia. kr. mod 18 mia kr. i 2020.

Det har fået flere af de store finanshuse og banker til at sænke deres anbefalinger af aktien, og det er stærkt medvirkende til det store fald.

Finanshuse som ABG Sundal Collier, Goldman Sachs og Sydbank har alle nedjusteret enten deres anbefalinger og/eller deres kursmål for aktien.

»Et fald på 8 pct. er både fortjent og reelt billigt sluppet. Aktien er ikke understøttet af et meget højt udbytte, indtjeningsvækst eller et stort aktietilbagekøbsprogram, men overvejende af faldende risikopræmie og stigende prisfastsættelse,« lyder den umiddelbare vurdering fra investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet oven på den negative åbning for Ørsted-aktien.

Ørsted har været ledestjernen i Danmark - og store dele af verden - for den omstilling til grøn energi som de fleste samfund står over for.

Det har fået aktiekursen i Ørsted til at stige voldsomt. Aktiekursen er fem-doblet siden selskabet gik på børsen i 2016 med en kurs på 235 kr.

Den negative kursreaktion kommer efter Ørsted tirsdag opjusterede sin indtjening for 2020. Men opjusteringen gemte også på en meget negativ nyhed, som aktiemarkedet opfattede det.

Meldingen tirsdag fra Ørsted lød således: ”Ørsted leverer over den udmeldte guidance og forventer et EBITDA på 18 mia. kr. for 2020 – For 2021 forventes et EBITDA på 15-16 mia. kr. eksklusive nye partnerskabsaftaler.”

Det var især EBITDA-meldingen - det er driftsresultatet - for 2021, der gav mislyd.

Enkelte har dog bemærket, at de ”15-16 mia. kr.” er uden indtægter fra nye aftaler med kommende partnere, og det kan måske bane vejen for kommende opjusteringer fra Ørsted i takt med, at de slår igennem.

Men det var ikke nok til at bremse den store negative kursreaktion.

BRANCHENYT
Læs også