Erhverv

Konkurrencerådet peger på problemer i advokatbranchen - anbefaler ændringer af Kammeradvokaten

Konkurrencen er udfordret i advokatbranchen, lyder det i en ny rapport fra Konkurrencerådet, der anbefaler 16 ændringer i branchen. Herunder ændringer i forhold til Kammeradvokaten.

Artiklens øverste billede
Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet. Foto: Konkurrencestyrelsen

Der er problemer med konkurrencen i advokatbranchen. Sådan lyder det i en ny og længe ventet rapport om advokatbranchen fra Konkurrencerådet, der samtidig kommer med en opskrift til landets politikere om, hvordan konkurrencen kan styrkes.

»Vi ser klare indikationer på, at konkurrencen kan styrkes til gavn for virksomheder, borgere og samfundet som helhed. Eksempelvis er overskudsgrad og kapitalafkast relativ høj og steget væsentligt siden 00’erne,« udtaler Christian Schultz, der er formand i Konkurrencerådet, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Det gælder især for de store advokatselskaber, der primært har erhvervskunder og det offentlige som klienter. De store advokathuse tager en større og større del af omsætningen, lyder det.

»Samtidig er omsætningen koncentreret på relativt få advokatselskaber inden for en række specialer, som disse kunder efterspørger. Her er koncentrationen også steget de seneste ti år,« lyder det videre fra Christian Schultz.

Opskriften, der ifølge Konkurrencerådet kan give mere konkurrence, indeholder 16 konkrete forslag.

De er samlet under kategorierne "Anbefalinger målrettet mere konkurrencevenlig regulering", "Anbefalinger målrettet mere aktive kunder i advokatbranchen", "Anbefalinger til at styrke konkurrencen om offentlige kunders – især statens – køb af juridisk bistand" og "Anbefalinger til at styrke konkurrencen om konkurs- og bobestyrerboer".

»Advokatbranchen spiller en vigtig rolle i retssamfundet, og advokater bidrager til at sikre væsentlige samfundshensyn som for eksempel borgernes retssikkerhed. De tiltag, som Konkurrencerådet anbefaler for at styrke konkurrencen, har øje for dette,« udtaler Christian Schultz.

Ét af forslagene er koncentreret omkring institutionen Kammeradvokaten, der varetages af Advokatfirmaet Poul Schmith. Konkurrencerådet anbefaler, at hele eller dele af statens samlede opgaveportefølje, som i dag hører under Kammeradvokataftalen, bliver udsat for konkurrence.

Staten købte i 2019 juridisk bistand for 531 mio. kr. hos Kammeradvokaten og for 67 mio. kr. hos andre advokater.

»Det offentliges indkøb af advokatbistand bidrager ikke tilstrækkeligt til at understøtte en effektiv konkurrence i advokatbranchen. Staten har i 85 år købt en markant del af sin advokatbistand hos Kammeradvokaten. Aftalen med Kammeradvokaten er uden udløb og ikke omfattet af udbudspligten. Også mange kommuner og regioner kan i højere grad udsætte deres indkøb af juridisk rådgivning for konkurrence,« udtaler Christian Schultz.

Konkurrencerådet anbefaler f.eks., at de opgaver, der vurderes til at være udbudspligtige, kan opdeles i »meningsfulde delkontrakter«, mens de opgaver, som ifølge udbudsloven ikke er udbudspligtige kan samles i en ny og mindre kammeradvokataftale. Med udløbsdato. Denne nye og mindre aftale kan så enten genforhandles med Advokatfirmaet Poul Schmith eller udbydes i konkurrence, lyder det.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.