Erhverv

Ørsted forbigået i den største tildeling af havvind i USA

Norsk-britisk energisamarbejde er blevet tildelt den fulde mængde i New Yorks udbud af 2,5 GW havvind.

New York-guvernør Andrew Cuomo har onsdag offentliggjort, at det norske olieselskab Equinors Empire Wind 2 og Beacon Wind 1 har fået tildelt den seneste ordre på 2,5 GW havvind i New York.

Dermed er blandt andet Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners forbigået i forbindelse med tildelingen.

Det skriver Bloomberg, som samtidig anfører, at der er tale om den største enkelttildeling af havvind på det amerikanske marked.

Ifølge aftalen skal Equinor og selskabets strategiske partner BP levere 1.260 MW vedvarende havvind-energi fra Empire Wind 2 samt 1.230 MW energi fra Beacon Wind 1. Det hele skal lægges oveni allerede eksisterende aftaler vedrørende forsyning af 816 MW vedvarende energi til New York fra Empire Wind 1, hvilket bringer den samlede leverance op på 3,3 GW.

”Disse projekter vil levere hjemmeproduceret, vedvarende elektricitet til New York og spille en vigtig rolle i statens ambitioner om at blive et globalt havvindcenter. Den amerikanske østkyst er et af de mest attraktive vækstmarkeder for havvind i verden,” siger Equinors adm. direktør, Anders Opedal, til Bloomberg og fortsætter:

”De succesfulde bud på Empire Wind 2 og Beacon Wind 1 udgør en gamechanger for vores havvindforretning i USA og understreger Equinors engagement i at være et førende selskab i energiomstillingen.”

I USA opleves der for tiden en voldsom interesse blandt udviklerne - herunder også fra en række oliegiganter - for at opføre havvind ud for østkysten, samtidig med at en lang række amerikanske stater lancerer den ene store udbudsrunde efter den anden.

Ørsted og konkurrenter som olieselskabet Shell konkurrerer blandt andet i en anden stor udbudsrunde for havvind i den amerikanske stat New Jersey. Her kan udviklere vinde retten til at opføre op til 2,4 gigawatt havvind i staten. Det er omtrent dobbelt så meget som Ørsteds britiske havvindmøllepark Hornsea 1, der er det største havvindprojekt i drift.

Oliegiganten Shell har ligeledes smidt et bud på puljen sammen med EDP Renewables under navnet Atlantic Shores.

Vinderen af dette udbud offentliggøres til juni.

BRANCHENYT
Læs også