Erhverv

En ny analyse fra Nybolig viser, at Danmarks parcelhuse i stigende grad lejes ud

Forliste parforhold og svære finansieringsmuligheder har ifølge Nybolig sat skub på udviklingen, der ikke forventes at stoppe lige foreløbigt.

Parcelhusene bliver i langt højere grad end tidligere lejet ud. Foto: Thomas Borberg

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at 213.161 og 304.952 parcelhuse var udlejet i henholdsvis 2010 og 2020. Dette er en fejl. De rigtige tal er henholdsvis 92.351 i 2010 og 130.311 i 2020. Finans beklager fejlen.

En stor del af landets parcelhusbeboere har ikke længere haft den helt store pengepung oppe af lommen. I stedet er det blevet langt mere populært at leje sig ind i boligtypen.

Andelen af parcelhuse, der bebos af lejere, er steget med 41 pct. siden 2010, viser en analyse fra Nybolig.

Begrænsede finansieringsmuligheder har ifølge Nybolig haft en indvirkning på, at flere og flere vælger at leje huset i stedet for at købe det.

»Efter finanskrisen blev reglerne for at finansiere en bolig strammet op, og det har helt sikkert gjort, at flere ikke har været i stand til selv at købe det parcelhus, de gerne ville bo i, og derfor har vi set en stigning i parcelhuse, som lejes ud,« siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig, i en pressemeddelelse.

I 2010 var 92.351 parcelhuse udlejet, men efter stigningen på 41 pct. var antallet af udlejede parcelhuse i 2020 helt oppe på 130.311. Dette vil sige, at 10 pct. af de danske parcelhuse i 2020 var beboet af lejere.

I samme periode har andelen af parcelhuse, hvis husstand ejer huset, ligget stabilt på ca. 1 million.

Ifølge Thomas Hovgaard fra Nybolig er specielt skilsmisser og antallet af sammenbragte familier med til at skubbe på udviklingen.

»Det svarer nogenlunde til, at alle de nye parcelhuse, der er bygget siden 2010, er blevet lejet ud. Og det kan godt hænge sammen med, at de familier, der rammes af skilsmisse og skal have en husstand til at fungere med flere børn, til at starte med vælger at leje et hus, fordi det er mere uforpligtende og nemmere i en situation, hvor man forsøger at få en familie til at hænge sammen,« siger Thomas Hovgaard.

Han mener desuden ikke, at der er noget, der peger i retning af, at udviklingen vil stoppe lige foreløbigt.

»Det er intet, der tyder på hverken lempeligere regler for finansiering eller færre forliste parforhold, så vores bedste bud er, at vi de kommende år vil se, at parcelhuset vil fortsætte med at stå i høj kurs hos landets lejere,« siger Thomas Hovgaard.

Læs også
Top job