Erhverv

Dansk Erhverv: Kammeradvokaten skal opsiges

Konkurrencen er udfordret i advokatbranchen, lyder det i en ny rapport fra Konkurrencerådet. Dansk Erhverv er enig og er klar til at tage et opgør mod Kammeradvokaten.

Dansk Erhverv opfordrer til at droppe Kammeradvokaten efter en rapport fra Konkurrencerådet. Foto: Ernst van Norde

Konkurrencerådet har netop offentliggjort en analyse om konkurrencen i advokatbranchen, og konklusionen er klar: Der skal tages et opgør med 85 år gamle Kammeradvokataftale, der siden 1936 har været bestridt af landets største advokatfirma, Poul Schmith.

På baggrund af rapporten melder Dansk Erhverv nu meget skarpt ud: »Kammeradvokataftalen svækker konkurrencen og skal opsiges.«

Dansk Erhverv foreslår i stedet, at man etablerer rammeaftaler på forskellige juridiske områder og lader flere kvalificerede advokatfirmaer få en bid af den 531 mio. kr. store kage årligt, som Kammeradvokaten får fra staten.

»I Danmark har man skabt en model, hvor man har holdt fast i at give én privat advokatvirksomhed særstatus og samtidig givet virksomheden lov at være fri på det private marked. Det er stærkt skævvridende i forhold til konkurrencen, og det er dybt problematisk,« siger Daniel Møller Jensen, chefkonsulent for rådgiverbranchen i Dansk Erhverv og fortsætter:

»Med Konkurrencerådets grundige analysearbejde står det nu helt klart, at den nuværende Kammeradvokataftale svækker konkurrencen på både det offentlige og private marked. Derfor opfordrer vi til, at finansministeren meget snart indkalder til forhandlinger om en ny model.«

I den 327-siders lange rapport fra Konkurrencerådet redegør man ligeledes for, at der udover Kammeradvokaten er en række andre områder, hvor konkurrencen kan styrkes. Her kan nævnes advokatfirmaernes ejersammensætning, regler om interessekonflikter og kuratorhvervet.

Konkurrencerådet anbefaler, at de opgaver i statsligt regi, der vurderes til at være udbudspligtige, kan opdeles i »meningsfulde delkontrakter«, mens de opgaver, som ifølge udbudsloven ikke er udbudspligtige kan samles i en ny og mindre kammeradvokataftale. Med udløbsdato. Denne nye og mindre aftale kan så enten genforhandles med Advokatfirmaet Poul Schmith eller udbydes i konkurrence, lyder det.

Læs også
Top job