Erhverv

Bilfirmaet Bukkehave er taget under konkurs

I begyndelsen af 00'erne leverede det fynske bilfirma Bukkehave det ene millionstore overskud efter det andet.

Det fynske firma Bukkehave, som tidligere har solgt lastbiler og andre specialkøretøjer i en række afrikanske lande, er taget under konkurs. Arkivfoto: Bukkehave Foto: Bukkehave

I årtier har Svendborg-virksomheden Bukkehave solgt lastbiler, firehjulstrækkere og specialkøretøjer til diverse udviklingslande.

Det har gennem en længere årrække sikret det fynske bilfirma millionstore overskud og sendt omsætningen helt i vejret. Bl.a. i starten af 00’erne, hvor selskabet årligt omsatte for mellem 500 og 700 mio. kr.

Siden er den millionstore omsætning faldet markant, og den knap 100 år gamle virksomhed har de seneste to regnskabsår haft negative tal på bundlinjen.

Nu viser en meddelelse fra Statstidende, at det danske bilfirma er under konkurs.

»Der var uenighed om en coronarelateret force majeure-sag, som der er lavet forlig på. Forligsbeløbet er overført til advokaten, og erklæringen vil blive trukket tilbage mandag. Sagen har intet med Bukkehave at gøre. Bukkehave lever i bedste velgående, coronakrisen taget i betragtning,« skriver Christian Haar, der ejer Bukkehave i en mail til Finans.

Allerede for fire år siden besluttede selskabet at afvikle sine aktiviteter i hjembyen Svendborg. Det resulterede i, at i alt seks ansatte - heriblandt de daværende direktører Morten Frederiksen og Bo Dybbro - blev afskediget, samtidig med at virksomheden vinkede farvel til sin afdeling i Nigeria.

»Men den volumen, som vi en gang havde i Afrika, er der ikke længere. Den faldende dollar og de lave råvarepriser er årsag til, at det slet ikke bliver til det, vi troede, det ville blive. Afrika er et svært, svært marked,« udtalte bestyrelsesformand, Jens Josefsen, i forbindelse med afviklingen i 2017 til Fyns Amts Avis.

Bukkehave Corporation A/S blev grundlagt af Christian Bukkehave i 1925 og har bl.a. haft FN som kunde.

I 2003 købte den daværende medejer Christian Haar stifteren ud af selskabet, som han fortsat ejer.

Bukkehave er også kendt for firmaets rolle i den såkaldte ”Olie for Mad”-sag, hvor en række danske virksomheder betalte returkommissionen til det irakiske styre for at få kontrakter i landet.

Her gik virksomheden tilbage i 2012 hele vejen i Højesteret og endte med at få konfiskeret 10 mio. kr. som straf for ulovlig handel.

Bukkehave har ikke haft salgsaktiviteter i Danmark siden 2017.

BRANCHENYT
Læs også